21. yüzyıl becerilerinin bir kamu kurumu odağında incelenmesi.
Examination of 21st century skills focusing a public institution.
- Tez No: 954631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ BERK GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gençlik ve Spor, Kamu, 21. yüzyıl, Youth and Sports, Public Sector, 21st century
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
21. YÜZYIL BECERİLERİNİN BİR KAMU KURUMU ODAĞINDA İNCELENMESİ Bu araştırmanın amacı Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı çalışan personellerin 21. yüzyıl becerilerinin alt boyutları (Bilgi ve Teknoloji Okuryazarlığı Becerileri, Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme Becerileri, Girişimcilik ve İnovasyon Becerileri, Sosyal Sorumluluk ve Liderlik Becerileri, Kariyer Bilinci) ile bazı değişkenler açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çerçevede elde edilecek bulguların, personellerin beceri düzeylerinin belirlenmesine katkı sağlayarak, program geliştirme uzmanlarına rehberlik etmesi çalışmanın alt hedefleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın evrenini, Balıkesir ili merkez ve ilçelerinde Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde görev yapan 185 kadın, 228 erkek toplam 413 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Çevik ve Şentürk tarafından 2019 yılında geliştirilen“Çok Boyutlu 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği”, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personellerinin, 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeğinin alt boyutları (Bilgi ve Teknoloji Okuryazarlığı Becerileri, Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme Becerileri, Girişimcilik ve İnovasyon Becerileri, Sosyal Sorumluluk ve Liderlik Becerileri, Kariyer Bilinci) ile bazı değişkenler açısından değerlendirilmesi amacıyla kullanılmıştır. Personellere yönelik yapılan ankette demografik değişkenlerle (cinsiyet, yaş, medeni durum, statü, çalışma süresi, eğitim durumu, gelir düzeyi, günlük bilişim teknolojileri araçlarını kullanma süresi) değişkenlerine göre farklı alt boyutlarda anlamlı farklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF 21st CENTURY SKILLS FOCUSING A PUBLIC INSTITUTION The aim of this study is to evaluate the sub-dimensions of 21st-century skills (Information and Technology Literacy Skills, Critical Thinking and Problem-Solving Skills, Entrepreneurship and Innovation Skills, Social Responsibility and Leadership Skills, Career Awareness) of personnel working under the Balıkesir Provincial Directorate of Youth and Sports, in relation to various variables. Within this framework, another objective of the study is to provide findings that contribute to the identification of the skill levels of the personnel and offer guidance for program development specialists. The study population consists of 413 participants, including 185 women and 228 men, who are employed at the Balıkesir Provincial Directorate of Youth and Sports, affiliated with the Ministry of Youth and Sports, in the city center and districts of Balıkesir. As a data collection tool, the“Multidimensional 21st Century Skills Scale,”developed by Çevik and Şentürk in 2019, was used to assess the personnel's 21st-century skills sub-dimensions (Information and Technology Literacy Skills, Critical Thinking and Problem-Solving Skills, Entrepreneurship and Innovation Skills, Social Responsibility and Leadership Skills, Career Awareness) in relation to various demographic variables. Significant differences were found in different sub-dimensions according to demographic variables (gender, age, marital status, status, working time, educational status, income level, time of using daily information technology tools) in the survey conducted for personnel.