Yoğun bakım hemşirelerinin ilaç uygulama hatalarının belirlenmesi
Determining drug administration errors of intensive care nurses
  1. Tez No: 761564
  2. Yazar: ECE CEVHER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç Uygulama, İlaç Uygulama Hatası, Yoğun Bakım Hemşireliği, Medication Administration, Medication Error, Intensive Care Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İlaç uygulama hatalarının; tıbbi hatalar arasında en çok rastlanılan hata türünün olması ve bu hataların azaltılması ve önlenmesi önem arz etmektedir. Çalışma yoğun bakım hemşirelerinin ilaç uygulama hata nedenleri ve bildirilmeme nedenlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda tanımlayıcı bir araştırma yapılmış ve araştırmanın örneklemini 144 yoğun bakım hemşiresi oluşturmuştur. Çalışmada nicel analiz yöntemi kullanılmış ve anket tekniğinden yararlanılmıştır. Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneğine üye yoğun bakım hemşirelerine İlaç Uygulama Hatası Ölçeği sunularak veriler toplanmış ve istatistiksel analiz programı SPSS V.24'te analizler gerçekleştirilmiştir. Yoğun bakım hemşirelerinin ilaç uygulama hatalarının oluşum ve bildirmeme nedenlerine ilişkin algılarının ne düzeyde olduğu incelenmiştir. Ayrıca araştırma sorularından; Yoğun bakım hemşirelerinin ilaç uygulama hataları nedenleri ve bildirilmeme nedenlerine ilişkin algı düzeyleri, sosyodemografik özelliklerine göre değişim gösterir mi? sorusu incelenmiştir. Çalışma bulguları incelendiğinde ilaç uygulama hatalarının oluşma ve bildirilmeme nedenlerine ilişkin çalışmaya katılan hemşirelerin algıları arasında; cinsiyete, yaş gruplarına, eğitim düzeylerine ve meslekte çalışma yıllarına göre anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Ancak katılımcıların ilaç hataları nedenlerine yönelik algıları haftalık çalışma süresi (41-48 saat) açısından anlamlı farklılık göstermiştir. İlaç uygulama hatası nedenleri alt boyutlarından hekim ve sanayi alt boyutlarını yaş değişkeni; bilgi ve sanayi alt boyutunun çalışma yılı ile; bilgi boyutunun haftalık çalışma süresi ile arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. İlaç uygulama hatası bildirilmeme alt boyutlarından korku ile çalışma yılı ve yaş arasında, hata üzerinde anlaşmazlık boyutuyla haftalık çalışma süresi arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. İlaç uygulama hataları, hataların raporlanması ve bildirilmesi noktasında sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi, eğitilmesi, uygun çalışma ortamlarının oluşturulması, cezalandırılma kaygısının giderilmesi, gizliliğe önem verilmesi ve gerekli geri bildirimlerin yapılması bu süreçte en etkili noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada yoğun bakım hemşirelerinin ilaç uygulama hatası, hataların bildirilmemesi konularında algılarındaki farklılıklar analiz edilmiştir. Bu yönüyle çalışmanın yoğun bakım hemşirelerine ve bu alanda çalışma yapacak kişilere bir bakış açısı sunması hedeflenmektedir. Çalışmanın daha farklı birimlerde ve örneklemlerde yapılması farklı sonuçları ortaya koyabilmek adına önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Medication errors; It is important to be the most common type of error among medical errors and to reduce and prevent these errors. The study was carried out in order to examine the causes of drug administration errors and the reasons for the non-reporting of intensive care nurses. In line with the purpose of the study, a descriptive study was conducted, and the sample of the study consisted of 144 intensive care nurses. In the study, quantitative analysis method was used, and questionnaire technique was used. Data were collected by presenting the Medication Administration Error Scale to the intensive care nurses who are members of the Turkish Intensive Care Nurses Association and analyzes were carried out in the statistical analysis program SPSS V.24. The level of perceptions of intensive care nurses regarding the occurrence and non-reporting of drug administration errors was investigated. In addition, from the research questions; Do the perception levels of intensive care nurses regarding the causes of drug administration errors and the reasons for non-reporting vary according to their sociodemographic characteristics? question was examined. When the study findings are examined, among the perceptions of the nurses participating in the study about the causes of drug administration errors occurring and not being reported; No significant differences were found according to gender, age groups, education levels and years of working in the profession. However, participants' perceptions of the causes of medication errors differed significantly in terms of weekly working time (41-48 hours). Physician and industry sub-dimensions from the sub-dimensions of the causes of drug administration errors were determined by the age variable; with the working year of the knowledge and industry sub-dimension; A significant relationship was found between the knowledge dimension and the weekly working time. A significant relationship was found between the sub-dimensions of not reporting drug administration errors and the fear of working years and age, and between the dimension of disagreement over the error and the weekly working time. The most effective points in this process are informing and training health workers, creating appropriate working environments, eliminating the fear of punishment, giving importance to confidentiality and giving the necessary feedback at the point of reporting and reporting drug administration errors, errors. In the study, the differences in the perceptions of intensive care nurses about drug administration errors and failure to report errors were analyzed. In this respect, it is aimed that the study will provide a perspective to intensive care nurses and people who will work in this field. It is recommended to conduct the study in different units and samples in order to reveal different results.