Laktokokkozis, yersiniozis ve vibriozise karşı aşılanan gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss, Walbaum) serum antikor düzeyi ile koruyuculuk arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Relationship with serum antibody level and protection in vaccinated rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum) against lactococcosis, yersiniosis and vibriosis
  1. Tez No: 761575
  2. Yazar: MAHMUT HÜDAİ ÇAĞIRGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAŞMET ÇAĞIRGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), RPS, ELISA, Lactococcus garvieae, Yersinia ruckeri, Listonella anguillarum, Koruyuculuk, Antikor, Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss), RPS, ELISA, Lactococcus garvieae, Yersinia ruckeri, Listonella anguillarum, Protection, Antibody
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada trivalan bakterinle aşılanan SPF ve SPF olmayan gökkuşağı alabalıklarında koruyuculuk ile antikor düzeyleri arasında ilişkinin olup olmadığının ortaya konulması hedeflendi. Bu amaçla 2700 adet (14±2 gr) SPF ve 2050 adet (16,1±3,9 gr) SPF olmayan alabalık Lactococcus garvieae, Yersinia ruckeri ve Listonella anguillarum'a karşı aşılandı. Aşının koruyuculuğu, aşılı ve mock aşılı balıklarda aşılamadan sonraki 7, 14, 21, 28, 60 ve 90. günlerde RPS hesaplanarak, serum antikor düzeyleri ise bu araştırmada geliştirilen ELISA testiyle belirlendi. SPF olmayan balıklarda koruyuculuğun L. anguillarum'a karşı aşılamadan sonraki 7. günde, L. garvieae'ya karşı 14. günde, Y. ruckeri'ye karşı 21. günde olduğu görülürken, SPF balıklarda ise her üç hastalığa karşı da aşılamadan sonraki 7. günde koruyuculuğun olduğu görüldü. SPF balıklarda aşılamadan sonraki 7, 14, 21 ve 28. günlerde L. garvieae'ya karşı gelişen antikorların OD'leri ile korunma oranları arasında paralelliğin olduğu, 60 ve 90. günlerde paralelliğin olmadığı tespit edildi. SPF olmayan balıklarda ise yalnız 7. günde paralelliğin olmadığı görüldü. Aşılı SPF balıklarda Y. ruckeri ve L. anguillaruma karşı karşı gelişen antikorların OD'leri ile korunma arasında tüm deneysel enfeksiyon günlerinde paralelliğin olduğu görüldü. SPF olmayan aşılı balıklarda aşılamadan sonra L. anguillarum'a karşı gelişen antikorların OD'leri ile korunma arasında 7. gün hariç tüm deneysel enfeksiyon günlerinde paralelliğin olduğu görüldü. Bununla beraber SPF olmayan aşılı balıklarda 21. gün hariç, hiçbir günde Y. ruckeri'ye karşı gelişen antikorlarla korunma arasında paralellik bulunmadı.
Özet (Çeviri)
In this Ph. D. thesis, it was aimed to determine whether there is a relationship between protection and antibody levels in SPF and non-SPF rainbow trout vaccinated with trivalent bacterin. For this purpose, 2700 (14±2 g) SPF and 2050 (16.1±3.9 g) non-SPF trout were vaccinated against Lactococcus garvieae, Yersinia ruckeri and Listonella anguillarum. The protection of the vaccine was determined by calculating the RPS on days 7th, 14th, 21th, 28th, 60th and 90th post vaccination in vaccinated and mock vaccinated fish, at the same time serum antibody levels were determined by the ELISA test which developed in this study. The protection was observed at 7th, 14th and 21st post-vacccination day against L. anguillarum, L. garvieae, and Y. ruckeri in vaccinated non-SPF respectively. However, the protection was observed at 7th day against all three infections in SPF fish. There was a parallelism between the OD's of antibodies and protection against L. garvieae challenges on the 7th, 14th, 21st and 28th days after vaccination in SPF fish but not on 60th and 90th days. In comparison with non-SPF fish there was a parallelism between the OD's of antibodies and protection against L. garvieae at all challenge days, except challenge day 7th. It was observed that there was a parallelism between the OD's of antibodies against Y. ruckeri and L. anguillarum and protection on all challenge days in vaccinated SPF fish. There was a parallelism between OD's of antibodies and protection against L. anguillarum in all challenge days except 7th in non-SPF fish. In addition, there was no parallelism between OD's of antibodies against Y. ruckeri and protection except challenge day 21st in vaccinated non-SPF fish.