Kolesistektomi materyallerinde saptanan safra kesesi poliplerinin kolorektal polip histopatolojisi ve lokalizasyonu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between gallbladder polyps detected in cholecystectomy materials with colorectal polyp histopathology and localization
  1. Tez No: 761659
  2. Yazar: KORHAN TEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETDİN SUNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: safra kesesi polipleri, kolesistektomi materyalleri, kolorektal polipler, kolorektal adenomlar, risk faktörleri, gallbladder polyps, cholecystectomy materials, colorectal polyps, colorectal adenomas, risk factors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Kolorektal kanser (KRK), dünyada en yaygın görülen üçüncü; kansere bağlı mortalite açısından ise ikinci sırada yer alan önemli bir sağlık sorunudur. KRK'lerin çoğu adenomatöz poliplerden yıllar içinde gelişmektedir. İleri histolojik özellikler, polip boyutu ve polip sayısının adenomatöz poliplerin maligniteye dönüşümünde önemli risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Kolorektal adenomun erken saptanması ve çıkarılması KRK ile ilişkili mortaliteyi azaltır. Bu nedenle kolorektal adenomlarla ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi, kanserlerin taranmasını ve önlenmesini kolaylaştırabilir. Safra kesesi polipleri sıklıkla rutin abdominal ultrasonografi sırasında teşhis edilir ve çoğu neoplastik olmayan kolesterol polipleridir. Safra kesesi polipleri aynı zamanda kolorektal adenom için de yaygın risk faktörleri olan obezite, glukoz intoleransı, metabolik sendrom ve artmış beden kitle indeksi ile ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, safra kesesi polipleri ile kolorektal prekanseröz lezyonlar arasındaki ilişki belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmada, kolesistektomi materyallerinde saptanan safra kesesi poliplerinin kolorektal poliplerin sayısı, boyutu, yerleşim yeri ve histopatolojik özellikleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Endoskopi Ünitesi'nde 01.01.2012-10.03.2022 tarihleri arasında farklı endikasyonlarla kolonoskopi yapılmış ve kolonoskopi öncesi ya da sonrası iki yıl içinde farklı safra kesesi hastalıkları nedeniyle açık veya laparoskopik kolesistektomi prosedürü uygulanmış hastalara ait veriler retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmamıza dahil edilen 762 erişkin hastada demografik veriler, komorbiditeler, kolorektal poliplerin endoskopik ve histopatolojik özellikleri ile kolesistektomi materyallerinin patolojik sonuçları analiz edildi. Kolorektal poliplerin karakteristik özellikleri, safra kesesi polipleri olan ve olmayan hastalar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 56,49±8,77 (29-78) olup olguların %52,9'u (n=403) kadındı. Hastaların %47'sinde (n=358) safra kesesinde polip ve %57'sinde (n=434) kolorektal polip saptandı. Kolorektal polipli hastaların %32,3'ünde (n=140) neoplastik olmayan polip(ler), %64'ünde (n=278) en az bir neoplastik (adenomatöz ve/veya SSA/P) polip ve %3,7'sinde (n=16) kolorektal karsinom saptandı. Safra kesesi polipli hastaların %96,1'inde (n=344) benign neoplastik olmayan, %2,8'inde (n=10) benign neoplastik ve %1,1'inde (n=4) malign polip saptandı. Safra kesesinde polip bulunan hastaların %62'sinde (n=222) ve bulunmayan hastaların %52,4'ünde (n=212) herhangi bir histolojik tipte kolorektal polip bulundu ve istatistiksel açıdan anlamlı fark saptandı (p değeri=0,011). Ayrıca safra kesesinde polip bulunan hastaların %45,8'inde (n=164) ve safra kesesinde polip bulunmayan hastaların %32,2'sinde (n=130) kolorektal adenom veya invaziv karsinom saptandı (p değeri=0,005). Safra kesesinde polip bulunan ve bulunmayan kolorektal polipli hastaların yaş ortalaması sırasıyla 57,17±7,6 ve 58,59±8,26 olarak bulundu (p değeri=0,025). Kolorektal neoplastik polip sayı ortalaması safra kesesinde neoplastik polip bulunanlarda 3,00±1,18 ve safra kesesinde polip bulunmayanlarda 2,20±1,29 olarak saptandı (p değeri=0,017). Safra kesesinde neoplastik polipi olanlarda neoplastik olmayan polipi olanlara göre, kolorektal neoplastik poliplerin hem sayı ortalaması (3,00±1,18'e karşı 2,16±1,41; p değeri=0,014) hem de çoklu (≥2) olması (%90,9'a karşı %56,2; p değeri=0,027) arasında anlamlı fark saptandı. Safra kesesinde adenomyomatöz hiperplazi bulunan hastalarda safra kesesinde polip bulunmayan hastalara göre ileri adenomatöz polip varlığı açısından anlamlı fark saptandı (%69'a karşı %33,8; p değeri=0,001). Sonuç: Çalışmamızın, kolesistektomi materyallerinde saptanan safra kesesi polipleri ile kolorektal polip karakteristikleri arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışma olması ile literatüre önemli katkılar sağladığı açıktır. Bu çalışmada safra kesesinde polip bulunanlarda bulunmayanlara göre, safra kesesindeki polipin histolojik tipinden bağımsız olarak, kolorektal neoplastik polip sıklığının artmış olduğu bulundu. Aynı zamanda safra kesesinde polip bulunmayanlara göre; safra kesesinde neoplastik polip bulunanlarda kolorektal neoplastik polip sayı ortalamasının artmış olması ve adenomyomatöz hiperplazi bulunanlarda kolorektal neoplastik poliplerin ileri histolojik değişiklikler göstermesi açısından da anlamlı sonuçlar saptandı. Sonuç olarak; safra kesesi polipleri ile kolorektal neoplastik polipler arasındaki ilişki ortaya konduğu için kolorektal kanser tarama programlarında safra kesesi polipleri de dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Colorectal cancer (CRC), the third most common cancer in the world and the second in terms of cancer-related mortality, is a major health problem. Most CRCs develop from adenomatous polyps over the years. Advanced histological features, polyp size, and polyp count are factors known to increase the risk of adenomatous polyps' transformation into a malignancy. Early detection and removal of colorectal adenoma may decrease colorectal cancer related mortality. Therefore, identification of risk factors associated with colorectal adenomas may facilitate screening and prevention of colorectal cancers. Gallbladder polyps are frequently diagnosed on routine abdominal ultrasonography and most of are non-neoplastic cholesterol polyps. The risk of gallbladder polyps has been linked to obesity, glucose intolerance, metabolic syndrome, and an increased body mass index, which are also common risk factors for colorectal adenoma. However, the relationship between gallbladder polyps and colorectal precancerous lesions remains elusive. In the present study aimed to evaluate the relationship between gallbladder polyps detected in cholecystectomy materials with the number, size, localization and histopathological features of colorectal polyps. Material and Method: In our study, the data of patients is retrospectively examined who underwent colonoscopy for different indications between 01.01.2012 and 10.03.2022 in the Baskent University Faculty of Medicine Gastroenterology Department Endoscopy Unit and underwent open or laparoscopic cholecystectomy procedure for different gallbladder diseases within the two years before or after colonoscopy. Demographic data, comorbidities, endoscopic and histopathological characteristics of colorectal polyps and pathological results of cholecystectomy materials were analyzed for 762 adult patients who included in our study. The characteristics features of colorectal polyps were compared between patients with or without gallbladder polyps. Results: The mean age of the patients were 56.49±8.77 (29-78) and 52.9% (n=403) of the patients were female. Gallbladder polyps were detected in 47% (n=358) and colorectal polyps were detected in 57% (n=434) of the patients. Among the patients with colorectal polyps, non-neoplastic polyp(s) were detected in 32.3% (n=140), at least one neoplastic (adenomatous and/or SSA/P) polyp in 64% (n=278), and colorectal carcinoma in 3.7% (n=16). Among the patients with gallbladder polyps, benign non-neoplastic polyps were detected in 96.1% (n=344), benign neoplastic polyps in 2.8% (n=10) and malignant polyps in 1.1% (n=4). Colorectal polyps of any histological type were found in 62% (n=222) of the patients with polyps in the gallbladder and in 52.4% (n=212) of the patients without them, and a statistically significant difference was found (p value=0.011). In addition, colorectal adenoma or invasive carcinoma were detected in 45.8% (n=164) of the patients with polyps in the gallbladder and in 32.2% (n=130) of the patients without polyps in the gallbladder (p value=0.005). The mean age of the patients with colorectal polyps with and without gallbladder polyps was 57.17±7.6 and 58.59±8.26, respectively (p value=0.025). The mean number of colorectal neoplastic polyps was 3.00±1.18 in patients with neoplastic polyps in the gallbladder and 2.20±1.29 in those without polyps in the gallbladder (p value=0.017). In those with neoplastic polyps in the gallbladder, there was a significant difference between both mean number of colorectal neoplastic polyps (3.00±1.18 vs. 2.16±1.41, p value=0.014) and multiple (≥2) of colorectal neoplastic polyps (90.9% vs. 56.2%, p value=0.027) compared to those with non-neoplastic polyps in the gallbladder. There was a significant difference in the presence of advanced adenomatous polyps in patients with adenomyomatous hyperplasia in the gallbladder compared to patients without gallbladder polyps (69% vs. 33.8%, p value=0.001). Conclusion: It is clear that our study makes important contributions to the literature as it is the first study to investigate the relationship between gallbladder polyps detected in cholecystectomy materials and colorectal polyp characteristics. In this study, the frequency of colorectal neoplastic polyps was found to be increased in patients with gallbladder polyps compared to those without gallbladder polyps, regardless of the histological type of gallbladder polyp. At the same time according to those who do not have polyps in the gallbladder significant results were also found in terms of the increased mean number of colorectal neoplastic polyps in patients with neoplastic polyps in the gallbladder and advanced histological changes in colorectal neoplastic polyps in patients with adenomyomatous hyperplasia. As a result, the relationship between gallbladder polyps and colorectal neoplastic polyps has been demonstrated, gallbladder polyps should also be considered in colorectal cancer screening programs.