Ankara ilinde dış mekan süs bitkilerinde bulunan yaprakbiti (Hemiptera: Aphiddidae) türlerinin belirlenmesi
Determination of aphid (hemiptera: aphididae) species found in outdoor ornamental plants in Ankara province
  1. Tez No: 761743
  2. Yazar: AYNUR KILIÇ KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT MURAT ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Aphidoidea, Aphididae, Süs bitkisi, Flora, Ankara, Aphidoidea, Aphididae, Ornamental plant, Flora
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Ankara ilinde süs bitkilerinde bulunan yaprakbiti (Hemiptera: Aphidoidea) türlerinin belirlenmesi için 2020–2022 yılları arasında yürütülen bu çalışmada Aphidoidea üst familyasından 16 konukçu bitki üzerinden 15 yaprakbiti türü belirlenmiştir. Aphidoidea türleri dış mekan süs bitkileri üzerinden tespit edilmiş olup, Ankara ili Yenimahalle, Çankaya, Sincan, Keçiören, Etimesgut ve Altındağ ilçelerinde süs bitkileri flora zenginliğine bağlı olarak yaprakbiti türleri açısından oldukça zengin olduğu, bu çalışma ile belirlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen türler Anoecia corni (Fabricius, 1775), Aphis craccivora (Koch, 1854), Aphis fabae (Scopoli, 1763), Aphis gossypii (Glover, 1877), Aulacorthum solani (Kaltenbach, 1843), Brevicoryne brassicae (Linnaeus, 1758), Cavariella aegopodii (Scopoli), Cinara palaestinensis (Hille Ris Lambers, 1948), Eucarazzia elegans (Ferrari, 1872), Hyadaphis foeniculi (Passerini, 1860), Hyadaphis tataricae (Aizenberg), Lipaphis (Lipaphis) erysimi (Kaltenbach, 1843), Macrosiphum euphorbiae (Thomas, 1878), Myzus (Nectarosiphon) persicae (Sulzer, 1776) ve Myzus ornatus (Laing, 1932) türleri bulunmuştur, kültür bitkileri ve otsu bitkiler üzerinde oldukça yaygınlık göstermektedirler. Ayrıca, Lonicera sp. (Caprifoliaceae) ve Kartopu Viburnum sp. (Caprifoliaceae) (Hanımeligiller) yaprakbitleri tarafından en çok tercih edilen konukçu bitkiler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study between 2020–2022 to determine the aphid (Hemiptera: Aphidoidea) species found in ornamental plants in Ankara province, 15 aphid species were determined on 16 host plants from the Aphidoidea superfamily. Aphidoidea species were determined on outdoor ornamental plants, and it was revealed by this study that Ankara Province Yenimahalle, Çankaya, Sincan, Keçiören, Etimesgut, Altındağ districts are very rich in terms of aphid species due to the richness of ornamental plants and flora. Species obtained after the study Anoecia corni (Fabricius, 1775), Aphis craccivora (Koch, 1854), Aphis fabae (Scopoli, 1763), Aphis gossypii (Glover, 1877), Aulacorthum solani (Kaltenbach, 1843), Brevicoryne brassicae (Linnaeus, 1758), Cavariella aegopodii (Scopoli), Cinara palaestinensis (Hille Ris Lambers, 1948), Eucarazzia elegans (Ferrari, 1872), Hyadaphis foeniculi (Passerini, 1860), Hyadaphis tataricae (Aizenberg), Lipaphis (Lipaphis) erysimi (Kaltenbach, 1843), Macrosiphum euphorbiae (Thomas, 1878), Myzus (Nectarosiphon) persicae (Sulzer, 1776), Myzus ornatus (Laing, 1932), and they are quite common on cultivated plants and herbaceous plants. Most of the aphid species obtained were Lonicera sp. (Caprifoliaceae) and Snowball Viburnum sp. (Caprifoliaceae) plants.