Akkaraman koyunlarında koroner arterlerin arasındaki anastomozların plastik enjeksiyon ve korozyon yöntemiyle incelenmesi
Investigation by plastic injection and corrosion method of anastomoses among coronary arteries in akkaraman sheep
  1. Tez No: 761769
  2. Yazar: EYLEM YALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN UNUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anastomoz, Anatomi, Kalp, Koroner Arter, Koyun, Anastomosis, Anatomy, Coronary Artery, Heart, Sheep
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yapılan bu tezde, Akkaraman koyunlarında koroner arterlerin ve aralarındaki anastomozların anatomisinin bilinmesinin öneminden dolayı plastik enjeksiyon ve korozyon yöntemiyle koroner arterlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda Kayseri ve civarındaki mezbahalardan temin edilen 20 adet Akkaraman koyunu kalbi kullanılmış olup, 2-3 yaş arasındaki hayvanlara ait kalpler çalışmaya dahil edildi. Kalplerin koroner arterlerinin anatomisi plastik enjeksiyon ve korozyon yöntemiyle incelendi. Çıkarılan koroner arterlerin kalıpları makroskopik olarak incelenerek elde edilen bulgular fotoğraflanıp kayıt altına alındı. Koyunlarda kalbin arterial vaskularizasyonunun, aorta'nın başlangıcından doğan a. coronaria dextra ve a. coronaria sinistra tarafından sağlandığı bu metod ile gösterildi. A. coronaria dextra'nın r. septalis, r. proximalis atrii dextri, r. intermedius atrii dextri, r. distalis atrii dextri, r. coni arteriosi, r. proximalis ventriculi dextri, r. marginis ventricularis dextri ve r. distalis ventriculi dextri isimli dalları verdiği tespit edildi. A. coronaria sinistra'nın aorta'nın başlangıç kısmından ayrıldıktan sonra sola doğru ilerleyerek sulcus coronarius'a ulaştıktan hemen sonra aralarında dik açı oluşturacak şekilde r. interventricularis paraconalis ve r. circumflexus sinister olarak adlandırılan iki dala ayrıldığı tespit edildi. Koyun kalplerinin bir tanesinde a. coronaria dextra'nın başlangıcında dorsal yüzünden aorta'nın ön yüzünde yükselen ince bir dal verdiği; 2 kalpte, a. coronaria sinistra'nın başlangıcından 0.2 cm sonra dorsal yüzünden aorta'nın üzerine doğru yükselen ince bir dal verdiği belirlendi. R. distalis atrii dextri'nin dallarının, r. intermedius atrii dextri'nin dalları ve r. ventriculi dextri ile yaptığı anastomoz; r. distalis ventriculi dextri'nin r. marginis ventricularis dextri ve r. interventricularis paraconalis'in ventriculus dexter için verdiği dallarla yaptığı anastomoz; 2 kalpte, r. proximalis atrii sinistri'den ayrılan ince bir dalın, r. proximalis atrii dextri'nin aorta'nın başlangıç kısmında seyreden dalı ile yaptığı anastomoz; r. distalis atrii sinistri'nin r. intermedius atrii sinistri ile yaptığı anastomoz tespit edildi. 1 kalpte varyasyonel olarak, r. septalis'in a. coronaria sinistra'nın başlangıç kısmından yaklaşık 0.2 cm sonra çıktığı görüldü.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to examine the coronary arteries by plastic injection and corrosion method due to the importance of knowing the anatomy of the coronary arteries and the anastomoses between them in Akkaraman sheep. In our study, 20 Akkaraman sheep hearts obtained from slaughterhouses in and around Kayseri were used, and hearts of animals aged 2-3 years were included in the study. The anatomy of the coronary arteries of the hearts was studied by plastic injection and corrosion method. The patterns of the removed coronary arteries were examined macroscopically, and the findings were photographed and recorded. It has been determined that arterial vascularization of the heart in sheep is provided by arteria coronaria dextra and arteria coronaria sinistra arising from the beginning of the aorta. It has been determined that arteria coronaria dextra gives ramus septalis, ramus proximalis atrii dextri, ramus intermedius atrii dextri, ramus distalis atrii dextri, ramus coni arteriosi, ramus proximalis ventriculi dextri, ramus marginis ventricularis dextri and ramus distalis branches. It was determined that A. coronaria sinistra, after leaving the initial part of the aorta, proceeds to the left and immediately after reaching the sulcus coronarius, it divides into two branches called ramus interventricularis paraconalis and ramus circumflexus sinister, forming a right angle between them. In one of the sheep hearts, the arteria coronaria dextra gives a thin branch rising on the anterior surface of the aorta from its dorsal surface at the beginning; In 2 hearts, it was determined that the arteria coronaria sinistra gave a thin branch rising above the aorta 0.2 cm from its dorsal face. Anastomosis of ramus distalis atrii dextri branches with ramus intermedius atrii dextri and ramus ventriculi dextri; anastomosis of ramus distalis ventriculi dextri with ramus marginis ventricularis dextri and ramus interventricularis paraconalis branches for ventriculus dexter; In 2 hearts, anastomosis of a thin branch branching from ramus proximalis atrii sinistri with the branch of ramus proximalis atrii dextri running in the initial part of the aorta; An anastomosis of ramus distalis atrii sinistri with ramus intermedius atrii sinistri was detected. Variationally in 1 heart, it was observed that the ramus septalis protrudes approximately 0.2 cm from the initial part of the arteria coronaria sinistra.