Akkaraman koyunlarında parotıs bezinin salgı kanallarının anatomisinin korrozyon metoduyla incelenmesi
Examination of the anatomy of the secretion ducts of parotid gland in Akkaraman sheep by corrosion method
  1. Tez No: 311376
  2. Yazar: GÖKÇE BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Koyun, parotis bezi, ductus parotideus, interlobar kanal, interlobular kanal, Sheep, parotid gland, parotid duct, interlobar duct, interlobular duct
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Akkaraman koyunlarında parotis bezinin salgı kanallarının yapısını korrozyon metoduyla inceleyen bir çalışma yoktur. Çalışmamızda parotis bezinin kanal sistemini ortaya çıkarmak için akkaraman koyunlarının parotis bezleri korozyon metoduyla çalışılmıştır. Mezbahadan alınan 10 tane akkaraman koyunlarının kafaları yıkanıp temizlendi. Parotis bezi ve ductus parotideus'un diseksiyonu yapıldı. Parotis bezinin ortalama ağırlığının 25.3 gr olduğu, uzunluğunun 5.87 ±1.04 cm olduğu, kalınlığının 0.1-1.30 cm olduğu, ductus parotideus'un uzunluğunun 10.92±1.027 cm olduğu, parotis bezinin haminin 12.50±2.48 cm3 olduğu ve ductus parotideus'un üst 3. premolar ile 1. molar diş arasında ağız boşluğuna açıldığı tespit edildi. Parotisin salgı kanallarını korrozyon metoduyla incelemek için ductus parotideus'a polyester enjeksiyonu yapıldı. Uygulanan korrozyon metodu ile parotis bezinin salgı kanalları ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılan bu kanallar makroskopik ve mikroskopik olarak incelendi. Parotis bezinin lob ve lobüllerden oluştuğu tespit edildi. Koyunlarda parotis bezinin lob sayısının 6-17 arasında olduğu (ortalama 12), bir lob'da ortalama 3-16 arasında lobülün bulunduğu (ortalama 9) tespit edildi. Her lobun ve lobülün birer tane ductus interlobaris ve ductus interlobularis'inin varolduğu görüldü. Parotis bezinin salgı kanallarının asinuslardan başlamak üzere ağız boşluğuna gelene kadar sırasıyla: 1-Asinus, 2-Intralobuler kanal (Interkalar kanal + Çizgili kanal) 3-Interlobuler kanal, 4-Intralobar kanal, 5-Interlobar kanal, 6-Ductus parotideus'tan meydana geldiği saptandı. Çalışmamızın akkaraman koyunlarında parotis bezinin salgı kanallarının anatomisini ortaya koyarak bundan sonraki çalışmalara ışık tutacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In literature, we could not find any study examining the structure of the secretory ducts of parotid gland in Akkaraman sheep with corrosion method. In this study, parotid glands of Akkaraman sheep were studied with corrosion method so that the parotid gland duct system could be put forth for consideration The heads of the ten Akkaraman sheep that were taken from the slaughterhouse were washed and cleared.Parotid gland and ductus parotideus'un dissection was performed. Parotid gland and parotid duct were dissected. It was found that the average weight of the parotid gland was 25.3 gr, the height 5. 87 ±1.04 cm, the tickness 0.1-1.30 cm, the length of duct 10.92±1.027 cm and the volume of the parotid gland 12.50±2.48 cm3 and that ductus parotideus was opened into the mouth between the upper third premolar and the first molar teeth. In order to examine the the secretion ducts of parotid gland by corrosion method, polyster was injected into the ductus paratideus. The secretion ducts of parotid gland were exposed by the corrosion method used. The secretion ducts of parotid gland exposed were examined macroscopically and microscopically. It was determined that parotid gland consisted of lobes and lobules. It was also found that the number of the lobes of the parotid gland in sheep ranged from 6 to 17 (the mean 12), that an average of 3 -16 lobules ( the mean 9) existed in a lobe and that each lobe and lobule had one ductus interlobaris and one ductus interlobularis. The secretion ducts of parotid gland from the acinuses to the mouth comprised of the duct in the following order; 1-Acinus, 2-Intralobular duct (Intercalated duct + Striat duct) 3-Interlobular duct, 4-Intralobar duct, 5-Interlobar duct, 6- Parotid duct. In this study, we examined the anotomy of the secretion ducts of the parotid gland in Akkaraman sheep and we hope that this study will shed light into the studies in the future.