Mekanik tedavi ve diyot lazer uygulanmış peri-implantitisli hastalarda peri-implant sulkus sıvısı periostin ve K vitamini seviyesi
Periostin and vitamin K level of peri implant sulcus fluid in patients with peri-implantitis whom was administered with mechanical therapy and diode laser
- Tez No: 761783
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE EBRU OLGUN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, diyot lazer, mekanik tedavi, peri-implantitis, peri-implant hastalık, periostin, vitamin K, dental implant, diode laser, mechanical therapy, peri-implantitis peri-implant diseases, periostin, vitamin K
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dental implantlar diş eksikliğine bağlı estetik ve fonksiyonel kayıpların rehabilitasyonunu ve restorasyonunu sağlamak amacıyla 1960'lı yıllardan beri uygulanmaktadır. Peri-implant hastalıklar, dental implantlarda primer etiyolojik faktör olan bakteriyel biyofilme karşı oluşan enflamatuvar hastalıklardır. Peri-implant mukozitiste, yalnızca dental implant etrafındaki yumuşak dokuda enflamasyon bulguları vardır. Peri-implantitiste ise dental implant etrafındaki yumuşak dokuda enflamasyon bulgularına ek olarak, implantı destekleyen alveolar kemikte de kayıp olması gerekmektedir. Peri-implant enfeksiyonlarının tedavisinde bakteriyel diş taşının giderilmesi esastır. Bu amaçla mekanik debridman, kemoterapötik ajanlarla dezenfeksiyon ve lazer tedavisi de dahil olmak üzere literatürde çeşitli terapötik yaklaşımlar tarif edilmiştir. Amerikalı bir diş hekimi olan Dr. Terry Myers'in 1989' da American Dental Lazer'i üretmesiyle, lazer, diş hekimliğinde de kendine yer edinmeye başlamıştır. Son zamanlarda, titanyum yüzey dekontaminasyonunu sağlamak için lazer kullanımı ile ilgili bilimsel veriler oldukça önemlidir; bu nedenle, araştırmalar, lazerlerin peri-implantitis tedavisinde potansiyel kullanımına odaklanmaktadır. In vitro bir çalışmanın sonuçları, erbiyum: yitrium-alüminyum-garnet (Er: YAG) ve diyot lazerlerin, kontamine titanyum yüzeyler üzerindeki bakterilerin yüksek yüzdesinin veya tamamının ortadan kaldırılmasını sağlayabileceğini göstermiştir. Farklı koşullar altında ve farklı modellerde yapılan çok sayıda çalışma subgingival eklentilerin uzaklaştırılmasında el aletleri ya da mekanik enstürmanların etkili olduğunu ortaya koymuştur. İmplant üzerindeki eklentilerin subgingival uzaklaştırılması nikel-titanyum küretler ile sağlanmaktadır. Başlangıçta osteoblast spesifik faktörü 2 (OSF 2) olarak adlandırılan periostin, esas olarak yetişkinlerde periosteum, periodontal ligament (PDL) ve alveoler kemik yüzeyinde eksprese edilen matriselüler bir proteindir. Yara onarımında, kardiyovasküler hastalıklarda, kemik ve diş yapısının onarımı ve diş morfogenezisinde fonksiyonel bir rol oynadığı gösterilmiştir. ÖZET Periostinin, mekanik yükleme sırasında PDL bütünlüğünün korunmasında önemli rol oynadığı ve ortodontik diş hareketleri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Periostin K vitamini bağımlı bir proteindir. K Vitamini, kanın pıhtılaşmasında, kemik metabolizmasında ve kan kalsiyum seviyelerinin düzenlenmesinde rol oynayan yağda çözünen bir vitamin grubunu ifade etmektedir. Periostin vücudun, kan pıhtılaşması ve kemik metabolizmasında önemli olan bir proteinidir ve pıhtılaşma faktörü olan protrombini üretmek için K vitaminine ihtiyacı vardır. Bu kontrollü insan prospektif klinik çalışmada; peri-implantitisli dental implantların diyot lazer ile tedavi, el aletleri ile tedavi ve her ikisinin birlikte uygulandığı tedaviler sonrasında PİSS (peri-implant sulkus sıvısı)'te periostin ve vitamin K seviyesini değerlendirmek ve tedaviler arasındaki seviyelerini kıyaslamak amaçlanmıştır. Çalışmada Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji AD'na başvurmuş olan 42 hasta değerlendirilmiştir. Bu hastalardan 14 hastanın bulunduğu ilk grup sadece mekanik tedavi ,14 hastanın bulunduğu ikinci grup sadece diyot lazer kullanılarak tedavi edilmiştir. Üçüncü grup ise hem mekanik tedavi hem diyot lazer tedavisi kullanılarak tedavi edilmiştir. Çalışma kapsamında ilgili implant bölgesinden klinik periodontal parametreler olarak peri-implant sulkus derinliği, klinik ataşman seviyesi, süpürasyon, modifiye plak indeksi, gingival indeks, modifiye sulkus kanama indeksi, keratinize dişeti genişliği kaydedilmiştir ve PİSS alınmıştır. Alınan PİSS örneklerinden sıvı hacmi hesaplanarak periostin ile birlikte K vitamini seviyeleri ELISA ile analiz edilmiştir. Çalışmamızda her üç grup için 12 haftalık sonuçları karşılaştırıldığımızda SD, mSKİ, mPİ, Gİ ve KAS anlamlı olarak azalmıştır. Keratinize doku genişliği ve süpürasyon açısından, bu zaman aralıklarında, anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu parametrelerin 12. haftanın sonunda, gruplar arası kıyaslamasında SD, KAS, mSKİ ve Gİ değerleri açısından anlamlı fark vardır. Total miktardaki azalma hem mekanik hem lazer tedavisinin birlikte uygulandığı grupta diğer gruplara göre daha fazla olmuştur. Biyokimyasal olarak her üç grupta 12 haftalık sonuçları karşılaştırıldığımızda, periostin ve K vitamini konsantrasyonunda artış görülürken, periostin ve K vitamini total miktarında azalma izlenmiştir. PİSS miktarında da, bu zaman aralığında, her üç grup için belirgin azalma gözlenmiştir. Bu parametrelerin gruplar arası kıyaslamasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç olarak; Peri-implantitis tedavisinde, lazer uygulaması ve titanyum küretlerle yapılan mekanik tedavi, dekontaminasyon sağlamak için güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabilir. Peri-implantitiste hastalıktan sağlığa geçişte periostin ve K vitamininin total miktarı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Dental implants have been applied since 1960 to provide rehabilitation and restoration of aesthetic and functional defects due to tooth deficiency.Peri-implant diseases are inflammatory diseases that arise against bacterial biofilm, which is the primary etiological factor in dental implants. Peri-implant mucositis may be identified as inflammation in the soft tissue around the dental implant. Peri-implantitis may be also identified as alveolar bone loss around the dental implant in addition to inflammation of soft tissue. Removal of bacterial calculus in the treatment of peri-implant infections is essential and various therapeutic approaches have been described in the literature, including mechanical debridement, disinfection with chemotherapeutic agents, and laser therapy. In 1989, an American dentist, Dr. Terry Myers's procuding American Dental Laser, the laser has begun to take its place in dentistry. Recently, scientific data on the use of laser radiation to provide titanium surface decontamination has been extremely important; for this reason, investigations focus on the potential use of lasers in the treatment of peri-implantitis. An in vitro study has shown that erbium: yttrium-aluminum-garnet (Er: YAG), Er, Cr: YSGG and diode lasers can provide a high percentage of bacteria on the contaminant titanium surfaces, or even completely removed from the center. Periostin, originally termed as osteoblast specific factor 2, is a matricellular protein mainly expressed in periosteum, periodontal ligament (PDL), and on the alveolar bone surface in adults.It has been shown to play a functional role in wound repair, cardiovascular diseases, bone and tooth remodeling, and tooth morphogenesis. A significant role of periostin has been demonstrated in maintenance of PDL integrity under mechanical loading, and it has been shown to be related to the orthodontic tooth movement process as well. Periostin is a vitamin -K dependent protein. Vitamin K refers to a group of fat-soluble vitamins that play a role in blood clotting, bone metabolism, and regulating blood calcium levels. The body needs vitamin K to produce prothrombin, a protein and clotting factor that is important in blood clotting and bone metabolism. This controlled human prospective clinical study aims to evaluate periostin and vitamin K levels in PİSS (Periimplant sulcus fluid) after the treatment of dental implants with peri-implantitis with diode laser and hand instruments and to compare the levels between the two treatments. 42 patients who applied to Kırıkkale University Faculty of Dentistry Department of Periodontology evaluated. The first group of 14 patients treated with mechanical therapy and the second group of 14 patients treated with diode laser only. The third group treated using both mechanical treatment and diode laser treatment. Within the scope of the study, peri-implant sulcus depth, clinical attachment level, suppuration, modified plaque index, gingival index, modified sulcus bleeding index, keratinized gingival width recorded and peri-implant sulcus fluid (PİSS) taken from the relevant implant site as clinical periodontal parameters. Liquid volume calculated from the PİSS samples taken and periostin and vitamin K levels analyzed by ELISA. When the 12-week results for all three groups were compared in our study, SD, mSKI, mPI, GI and MUSC were significantly decreased. There was no significant difference in keratinized tissue width and suppuration at these time intervals. When these parameters were compared between the groups at the end of the 12th week, there was a significant difference in terms of SD, MUSCLE, mSKI and GI values. The decrease in the total amount was higher in the group in which both mechanical and laser treatment were applied compared to the other groups. When the 12-week results in all three groups were compared biochemically, an increase was observed in the concentration of periostin and vitamin K, while a decrease was observed in the total amount of periostin and vitamin K. A significant decrease was observed in the amount of PISS for all three groups in this time period. There was no significant difference in the comparison of these parameters between groups. As a result; it was demonstrated lazer application and mechanical treatment with titanium curettes can be used safely and effectively in the treatment of peri-implantitis for decontamination. The total amount of periostin and vitamin K decreases through peri-implantitis to health.