Ders planlarına verilen geribildirimlerin öğretmen adaylarının ders planı hazırlama yeterliğine etkisi
The effect of feedback on the lesson plans on teacher candidates competence of preparing lesson plan
  1. Tez No: 761827
  2. Yazar: İNAYET ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT PESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ders planı hazırlama yeterliği, Ders Planı Değerlendirme Rubriği (DPDR), Geometri ve ölçme öğretimi, Geribildirim, Öğretmen adayları yeterliği, Öğretmen yeterliği, Pedagojik alan bilgisi (PAB), Rubrik geliştirme, Lesson plan preparation competence, Lesson Plan Evaluation Rubric (LPER), Geometry and measurement teaching, Feedback, Teacher candidates competence Teacher competence, Pedagogical content knowledge (PCK), Rubric development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, Geometri ve Ölçme Öğretimi dersini alan öğretmen adaylarının hazırladıkları ders planlarına verilen geribildirimlerin öğretmen adaylarının ders planı hazırlama yeterliğine etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışma, tek grup ön test son test tasarımına göre yapıldığı için basit deneysel araştırma desenine bir örnek teşkil etmektedir. Araştırmanın çalışma grubu, Siirt Üniversitesinde 2020-2021 güz döneminde üçüncü sınıfta öğrenim görmekte olan, Geometri ve Ölçme Öğretimi Dersini alan 41 ilköğretim matematik öğretmen adayından oluşmaktadır. Bu süreçte öğretmen adayları, Geometri ve Ölçme Öğretimi dersinin yürütücüsü tarafından iki haftalık ders planı hazırlama eğitimi almışlardır. Bu eğitim sonrasında öğretmen adaylarından ders planı hazırlamaları istenmiştir. Öğretmen adaylarının hazırladıkları ders planlarını değerlendirmek amacıyla çalışma kapsamında Ders Planı Değerlendirme Rubriği (DPDR) geliştirilmiştir. Literatür taraması neticesinde geliştirilen bu rubrik, iki kez uzman görüşüne sunularak geçerliği sağlanmaya çalışılmıştır. Öğretmen adaylarının hazırladıkları ders planları geliştirilen DPDR'ye göre değerlendirilmiştir. İlk değerlendirme öncesinde puanlayıcı eğitimi yapılmıştır. Sonrasında puanlayıcılar arası tutarlılık, Spearman Brown Sıra Farkları Katsayısı kullanılarak hesaplanmış ve tekrar puanlayıcı eğitimi düzenlenmiştir. Böylece yüksek oranda uzlaşı sağlanmıştır. Değerlendirilen ders planlarına geribildirimler verilmiştir. Geribildirimler uzaktan eğitim sistemi ile online platformlardan yazılı olarak iki dosya halinde verilmiştir. Birinci dosya, öğretmen adaylarının pdf formatında hazırlamış oldukları ders planlarının üstüne yazılan geribildirimleri içermektedir. İkinci dosya ise DPDR'nin ölçütlerine göre alınan puanların belirtkelerini içermektedir. Öğretmen adaylarının verilen geribildirimler doğrultusunda hazırladıkları ders planlarını revize etmeleri istenmiştir. Daha sonra öğretmen adaylarının geribildirimler ışığında revize ettikleri ders planları geliştirilen DPDR'ye göre tekrar değerlendirilmiştir. İki araştırmacı tarafından tekrar değerlendirilen ikinci ders planları arasında puanlayıcı uyumu incelenmiştir. Böylece DPDR'nin güvenirliği test edilmiştir. Çalışmada ulaşılan verilerden ölçüt bazında frekanslar elde edilip veriler frekans tablosunda karşılaştırılmıştır. Ayrıca geliştirilen rubrik her ne kadar toplam puan oluşturmasa da -fikir vermesi açısından- her bir bölümün toplam puanı ve bölümlerin toplam puanı Wilcoxon İşaret Sıralaması Testi (The Wilcoxon Matched-Pairs Signed-Ranks Test) analizleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak, DPDR kullanılarak öğretmen adaylarının hazırladıkları ders planlarına verilen geribildirimlerin öğretmen adaylarının ders planı hazırlama yeterliğine olumlu yönde etki ettiği tespit edilmiştir. Bu sonuçtan hareketle, DPDR kullanılarak öğretmen adaylarına geribildirim verilirken öğretmen adaylarının sahip olmaları gereken bilgi türlerinin, PAB bileşenlerinin ve öğretmenlik mesleği yeterliklerinin içerdiği bileşenlerin geliştirildiği söylenebilir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to reveal the effect of the feedback given to the lesson plans prepared by the teacher candidates who took the Geometry and Measurement Teaching course on lesson-plan preparation competence. The study is an example of a simple experimental research design as the single group pretest is conducted according to the final test design. The study group of the research consists of 41 primary school mathematics teacher candidates who are third-grade students in the fall semester of 2020-2021 at a state university of the Southeastern Anatolia Region and who took the Geometry and Measurement Teaching Course. In this process, teacher candidates received training on preparing a two-week lesson plan in the context of geometry and measurement teaching. After this training, teacher candidates were asked to prepare a lesson plan. In order to evaluate the lesson plans prepared by the teacher candidates, the Lesson Plan Evaluation Rubric (LPER) was developed within the scope of the study. This rubric, which was developed as a result of the literature review, went through a validation process after taking experts' opinion twice. The lesson plans prepared by the teacher candidates were evaluated according to the LPER. Training for rating was conducted before the first evaluation. Then, the interrater consistency was calculated using the Spearman Brown Rank Differences Coefficient and training for rates was conducted again. Thus, a high rate of consensus was achieved. Feedback was given to the evaluated lesson plans. Feedback was given in two files via the distance education system and online platforms. The first file contains the feedback written on the lesson plans prepared by the teacher candidates in the pdf format. The second file contains the indicators of the scores obtained according to the criteria of the LPER. The teacher candidates were asked to revise their lesson plans prepared in line with the feedbacks given. Then, the lesson plans revised by the teacher candidates in the light of their feedback were re-evaluated according to the LPER. The agreement between raters for the second lesson plans, which were re-evaluated by the two researchers, was re-examined. Thus, the reliability of LPER was tested. Frequencies were obtained on the basis of criteria from the data obtained in the study and the data were compared in the frequency table. In addition, although the developed rubric does not generate a total score - to give an idea -, the total score of each section and the total score of the sections were calculated in the Wilcoxon Matched-Pairs Signed-Ranks Test. It was determined that the feedback given to the lesson plans prepared by the teacher candidates using the LPER had a positive effect on the competence of the teacher candidates to prepare the lesson plan. Thus, it can be said that while giving feedback to teacher candidates, the type of information that teacher candidates should have, the components of PFK, and the components of teaching profession competencies are developed. Suggestions are given in line with the results obtained.