İstanbul'un medikal turizm alanında pazar payının arttırılmasına yönelik bir alan araştırması
A field study to increase the market share of istanbul in the field of medical tourism
- Tez No: 761833
- Danışmanlar: PROF. DR. NÜZHET KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Medikal turizm, Medikal turizm pazarlaması, Sağlık turizmi, Turizm, Istanbul, Medical tourism, Medical tourism marketing, Health tourism, Tourism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Turizm ilk olarak insanların yeni yerler keşfetmek, boş zamanlarını değerlendirmek ve dinlenmek gibi gereksinimlerini karşılamak amacıyla yaşadıkları yerden başka bir yere seyahat etmeleri şeklinde ortaya çıkmıştır. Ancak yaşam koşullarındaki değişiklikler ve çalışma hayatının yoğunlaşması gibi nedenlerle yeni turizm çeşitleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Medikal turizm de bu ortaya çıkan farklı turizm türlerinden birisidir. Genel olarak medikal turizm, bir tüketicinin bir tür tıbbi tedavi alma niyetiyle uluslararası sınırları aşmaya karar verdiği bir durumu ifade etmektedir. Medikal turizm hizmeti sunan ülkeler, sadece sağlık hizmetleri yoluyla değil aynı zamanda seyahat, turizm ve sigorta hizmetleri yoluyla da döviz geliri yaratmaktadır. Bu nedenle ülkelerin kalkınması için medikal turizmin geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma bu kapsamda İstanbul'daki medikal turizm pazar payının artırılmasına yönelik bir alan araştırması ortaya koymaktadır. Çalışma kapsamında 12 uzmanın katıldığı bir mülakat gerçekleştirilmiştir. Mülakat kapsamında uzmanlara İstanbul'daki medikal turizm pazar payının mevcut durumu ve bunun artırılmasına yönelik görüşleri sorulmuştur. Araştırma ile ortaya çıkan sonuçlar İstanbul'un medikal turizmde dünyanın sayılı bölgeleri arasında olduğunu göstermektedir. Coğrafi konum, hekimlerin kalitesi, göreceli olarak düşük fiyatlar, İstanbul'un tarihi yapısı ve kültürü, vize kolaylıkları ve İstanbul'daki medikal tesislerdeki düşük bekleme süreleri, medikal turistlerin İstanbul'u tercih etme nedenleri arasındadır. Diğer bir yandan, denetimdeki eksiklikler nedeniyle profesyonel olmayan hizmetlerin verilmesi, tanıtımdaki eksiklikler ve dil bilen personel yetersizliği İstanbul'da medikal turizmin pazar payının artmasına engel olan nedenler arasında gösterilmektedir. Araştırma ile ortaya çıkan sonuçlar hem araştırmacılar hem de sektör yöneticileri için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism first emerged in the form of people traveling from one place to another in order to meet their needs such as exploring new places, spending their spare time and resting. However, due to changes in living conditions and intensification of working life, new types of tourism have begun to emerge. Medical tourism is one of these emerging different types of tourism. In general, medical tourism refers to a situation in which a consumer decides to cross international borders with the intention of obtaining some form of medical treatment. Countries providing medical tourism services generate foreign exchange income not only through health services, but also through travel, tourism and insurance services. Therefore, the development of medical tourism is of great importance for the development of countries. In this context, this study presents a field study to increase the market share of medical tourism in Istanbul. Within the scope of the study, an interview was conducted with the participation of 12 experts. Within the scope of the interview, the experts were asked about the current situation of the medical tourism market share in Istanbul and their views on increasing it. The results of the research show that Istanbul is among the few regions of the world in medical tourism. Geographical location, quality of physicians, relatively low prices, Istanbul's historical structure and culture, visa facilities and low waiting times in medical facilities in Istanbul are among the reasons why medical tourists prefer Istanbul. On the other hand, non-professional services due to deficiencies in inspection, deficiencies in promotion and inadequacy of language-speaking personnel are among the reasons that prevent the increase in the market share of medical tourism in Istanbul. The results of the research are important for both researchers and indusrty managers.