Füruzan'ın Sevda Dolu Bir Yaz oyununun feminist eleştirel bakış ile incelenmesi
Analisys through feminist perspecrive of the play 'A Summer Full of Love' written by Furuzan
- Tez No: 761920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDİ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Füruzan, Feminizm, Feminist Eleştiri, Kadın, Füruzan, Feminism, Feminist Criticism, Female
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tezde; Füruzan'ın Sevda Dolu Bir Yaz oyun metnine feminist eleştirel bir okuma yapmak ve metnin bu doğrultuda sahnelenmesi amaçlanmıştır. Bir oyunu sahneleme aşamalarından biri, oyuna yönelik bir bakış açısı sunmaktır. Feminist Eleştirel Yaklaşım bu bakış açılarından biridir. Sevda Dolu Bir Yaz oyunu, tek kişilik bir kadın oyunudur. Füruzan'ın eserlerini inceleyerek başlayan çalışma, Sevda Dolu Bir Yaz oyunu özelinde, yazarın kadın olma haline yönelik bakışını sunar. Saptanan eleştirel başlıklar, çalışmada incelenen oyun metninin dramaturgi çözümlemesinden sonra, sahne üstü çalışması izleyiciye sunulur.
Özet (Çeviri)
In this thesis it is aimed to make a critical feminist study to Furuzans' A Summer Full of Love and stage it accordingly. One step of staging a play is to present a perspective to it. Feminist criticism is one of these perspectives.“ A Summer Full of Love”is a single actress play. The study beginning with inspecting Furuzans' plays offers the perspective of the writer to the state of being a woman specific to“ A Summer Full of Love”. Determined critical topics are presented to the audience after dramaturgic analysis of the studied playscript.