Türk Ceza Hukukunda kişisel verilerin korunması
  1. Tez No: 761921
  2. Yazar: CEMİLE ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN İÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Özel Hayatın Gizliliği, Kişilik Hakkı, Türk Ceza Kanunu, Personal Data, Protection of Personal Data, Right to Privacy, Personal Right, Turkish Penal Code
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Kişisel verilerin korunması, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte giderek önemi artan bir konu haline gelmiştir. Özellikle internet kullanımının yaygınlaşması ile kişisel verilerimiz dünya çapında dolaşıma ve kullanıma açılmıştır. İletişim teknolojilerindeki bu gelişmeler bir yanıyla hayat konforumuzu artırırken diğer yanıyla da kişisel verilerimizin dünya çapında büyük bilgi bankalarında depolanması sonucunu doğurmaktadır. Tüm bu gelişmeler kişisel verilerin hukuki açıdan daha etkin korunmasının gerekliliğini ortaya koymuştur. Kişisel veri kavramı ve öneminin anlaşılmasıyla, uluslararası belgelerde ve devletlerin ulusal mevzuatlarında kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Ülkemizde de bu kapsamda, kişisel verilerin korunması hakkı 2010 yılında yapılan anayasa değişikliyle anayasal güvence altına alınmıştır. Bu hakkın ihlali, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda üç farklı suç tipiyle yaptırıma bağlanmıştır. Mevzuatımıza 2016 yılında dahil olan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, kişisel verilerin korunması alanına dair özel bir kanun olarak önemli bir açığı kapatmıştır. Bu tezde, öncelikle kişisel veri kavramı, hukuki niteliği ve uluslararası hukuktaki yeri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmamızın ana konusunu Türk Ceza Hukuku'nda kişisel verilerin korunmasına ilişkin suçların incelenmesi oluşturmaktadır. Konuyla ilgili suçlar; doktrin görüşleri, uygulama ve Yargıtay kararlarıyla birlikte ele alınmıştır. Çalışmamızın sonunda tespit ve değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Protection of personal data has become an increasingly important issue with the developments in information and communication technologies. Especially with the widespread use of the internet, our personal data has been opened to roaming and use all around the world. These developments in communication technologies, on one hand, increase our comfort of life, on the other hand, result in the storage of our personal data in large information banks around the world. All these developments have revealed the necessity of more effective legal protection of personal data. With the understanding of the concept of personal data and its importance, regulations on the protection of personal data have been made in international documents and national legislation of states. In this context, in our country, the right to protection of personal data has been constitutionally guaranteed with the constitutional amendment made in 2010. Violation of this right is sanctioned with three different types of crime in the Turkish Penal Code No. 5237. The Law No. 6698 on the Protection of Personal Data, which was included in our legislation in 2016, filled an important gap as a special law on the protection of personal data. In this thesis, first of all, the concept of personal data, its legal nature and its place in international law are examined in detail. The main subject of our study is the examination of crimes related to the protection of personal data in Turkish Penal Code. Crimes related to the subject; are discussed together with doctrinal views, practice and Supreme Court decisions. At the end of our study, determinations and assessments are given.