Akut şizofreni hastalarında hastalık şiddeti ile serum interlökin-37, interlökin-10, interlökin-18, tümör nekrozis faktör-alfa, interlökin-1 beta, beyaz kan hücresi ve C-reaktif protein düzeylerinin araştırılması
Relationship between severity and serum interleukin-37, interleukin-10, interleukin-18, tumor necrosis factor-ALPHA, interleukin-1 beta, white blood cell, c-reactive protein levels in acute schizophrenia patients
  1. Tez No: 761993
  2. Yazar: HANDAN UYSAL KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, inflamasyon, interlökin-37, interlökin-18, Sitokin, Schizophrenia, inflammation, interleukin-37, interleukin-18, Cytokine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı yatarak takip ettiğimiz ve polikliniğimize ayaktan başvuran akut epizot döneminde olan şizofreni hastalarında, hastalığın patofizyolojisiyle ilişkili olduğunu düşündüğümüz inflamatuar belirteçlerden IL-37, IL-10, IL-18, TNF-α, IL-1β, BKH ve CRP serum düzeylerine bakarak sağlıklı kontrollerle arasında farklılığın olup olmadığını, bu belirteçlerin hastalık şiddeti, klinik belirtiler ve yan etkiler ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 2021 Haziran ile 2022 Haziran ayları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalına başvuran 18-65 yaşları arasında DSM- 5 ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış akut epizot döneminde olan 47 hasta ile yaş, cinsiyet ve eğitim seviyesi yönünden eşleştirilmiş 43 gönüllü sağlıklı aydınlatılmış onamları alındıktan sonra çalışmaya dahil edildiler. Toplam iki grup oluşturuldu. Grup 1: akut epizot döneminde olan şizofreni tanılı 47 hasta, Grup 2: 43 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alındı. Katılımcılardan en az 12 saatlik açlık dönemi sonrası venöz kan örnekleri toplandı. IL-37, IL-10, IL-18, TNF-α, IL-1β, BKH ve CRP seviyeleri laboratuvarda ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızın ana bulgusu akut epizod ile gelen şizofreni hastalarında serum IL-1 beta, TNF-α, IL-18, IL-37, IL-10 ve CRP'nin sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük olmasıdır. Ayrıca IL-1 beta, TNF-α, IL-18, IL-37, IL-10 ve CRP parametreleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olmasıdır. BKH düzeyine bakılınca iki grup arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Yan etkiler ve sitokin ilişkisi değerlendirildiğinde daha önce literatürde bildirilmeyen şekilde EPS yan etkisi olanlarda IL-18 düzeyinin yan etkisi olmayanlara göre daha düşük düzeyde olduğu ve cinsel işlev bozukluğu yan etkileri olan hastalarda olmayanlara göre IL-1 beta, TNF-α, IL-37 ve CRP seviyesinin anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Bu çalışmadaki önemli veriler akut epizod ile gelen şizofreni hastalarında serum IL-1 beta, TNF-α, IL-18, IL-37, IL-10, CRP'nin sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük olması ve IL-1 beta, TNF-α, IL-18, IL-37, IL-10 ve CRP parametreleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olması açısından değerlidir. Çalışmamızın diğer bir önemli ve daha önce hiç araştırılmamış bulgusu spesifik bazı yan etkilerle ve sitokinler arasındaki ilişki saptanmasıdır. Ancak inflamatuar sürecin şizofreni patogenezindeki rolünü, klinik belirtilerle ve yan etkilerle ilişkisini değerlendirebilecek daha geniş kapsamlı yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of our study was to look at the serum levels of inflammatory markers IL-37, IL-10, IL-18, TNF-α, IL-1β, WBC and CRP, which we think are related to the pathophysiology of the disease, in patients with acute episode schizophrenia who are hospitalized and admitted to our outpatient clinic. The objective of this study is to investigate whether there is a difference between the control group and the control group, and the relationship of these markers with disease severity, clinical symptoms and side effects. Materials and Methods: 47 patients in acute episode between the ages of 18-65 who were diagnosed with schizophrenia according to DSM-5 criteria, and 43 volunteers matched in terms of age, gender and education level, who applied to Dicle University Medical Faculty Hospital Psychiatry Department between June 2021 and June 2022, gave their informed consent. was later included in the study. Two groups were created. Group 1: 47 patients with schizophrenia in the acute episode, Group 2: 43 healthy volunteers (control group) were included in the study. Venous blood samples were collected from the participants after at least 12 hours of fasting. IL-37, IL-10, IL-18, TNF-α, IL-1β, WBC and CRP levels were studied in the laboratory by ELISA method. SPSS 24.0 statistical package program was used in the analysis of the data. Results: The main finding of our study is that serum IL-1 beta, TNF-α, IL-18, IL-37, IL-10 and CRP levels are significantly lower in patients with schizophrenia presenting with an acute episode compared to the healthy control group. In addition, there is a significant positive correlation between IL-1 beta, TNF-α, IL-18, IL-37, IL-10 and CRP parameters. There was no significant difference between the two groups in terms of WBC level. When side effects and cytokine relationship were evaluated, IL-18 level was lower in patients with EPS side effects compared to those without side effects, as was not previously reported in the literature, and in patients with sexual dysfunction side effects, IL-1 beta, TNF-α, IL-37 and IL-1 beta, TNF-α, IL-37 and CRP level was found to be significantly higher. Conclusion: The important data in this study are that serum IL-1 beta, TNF-α, IL-18, IL-37, IL-10, CRP levels are significantly lower in patients with schizophrenia presenting with an acute episode and IL-1 beta, TNF-α is valuable in that it has a positive and significant relationship between IL-18, IL-37, IL-10 and CRP parameters. An important and previously unexplored finding of our study is the relationship between some specific side effects and cytokines. However, there is a need for more comprehensive studies that can evaluate the role of the inflammatory process in the pathogenesis of schizophrenia and its relationship with clinical symptoms and side effects.