Otizm spektruma sahip bireylerde din eğitimi ve öğretimi teknikleri üzerine bir değerlendirme
An evaluation on religious education and teaching techniques in individuals with austism spectrum
  1. Tez No: 762170
  2. Yazar: HİLAL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMEYRA BİLECİK KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din Eğitimi, Özel Eğitim, Otizm, DKAB Kazanımları, Engellilik, Religion, Religious Education, Special Education, Autism, DKAB Gains, Disability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde otizm spektrum bozukluğunun hızla arttığı gözlemlenmektedir. Artan bu duruma karşı alınabilecek en güzel önlem sık ve sürekli eğitimdir. Otizmlilere verilen din eğitiminin otizmli bireylerin sosyal yaşantıları, aile ilişkilerini ve bireyin kişisel yolculuğunu olumlu anlamda etkilediği düşünülmektedir. Bu araştırmada, özel eğitim kapsamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin en verimli halde nasıl işlenebileceğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması ile yapılmıştır. Araştırma için kazanımlar, tanımları yapılan ve uygun olabilecek öğretim yöntemlerine uyarlanmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde bulunan kazanımlar için hazırlanan öğretim yöntemleri uyarlaması kapsamında tez, bir giriş ve akabinde iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi ortaya konmuş olup, çalışmanın sınırlılıklarından ve yönteminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde özel eğitim, otizm ve otizmin belirtilerinden bahsedilmiştir. iii İkinci bölümde araştırmanın temelini oluşturan öğretim yöntemlerinden bazılarına yer verilmiş olup örnek ders planları eklenmiştir. Son kısımda ise araştırmadan elde edilen sonuç ve öneriler kısmı yer almaktadır. Bireyleri engelli ve normal diye ayırmaksızın eşit haklara sahip oldukları eğitim haklarından yararlanmaları konusunda eşit davranılması gerektiği bir zorunluluktur. Din eğitiminin her insan için yaşamını devam ettirebilmesi, aidiyet duygusunu hissedebilmesi, sorularına cevap alabilmesi ve içinde bulunduğu duruma karşı güçlü olabilmesi adına özel eğitimde de gerekli disiplin ile uygulanması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, it is observed that autism spectrum disorder is increasing rapidly. The best precaution that can be taken against this increasing situation is frequent and continuous training. It is obvious that religious education given to autistic people positively affects social lives, family relationships, and a person's personal journey. In this research it is aimed to reveal how the course“Religious Culture and Moral Knowledge”course can be processed in the most efficient way within the scope of special education. In the research, literature review, which is one of the qualitative research methods, is included. For the research, the definitions of the outcomes were adapted to the teaching methods that were made and could be suitable. v Within the scope of the adaptation of the teaching methods prepared for the gains in the Religious Culture and Moral Knowledge course, the thesis consists of an introduction and three parts. In the introduction part, the subject of the research and its importance are revealed and the limitations and method of the study are mentioned. In the first part, special education, religious education, autism and symptoms of autism are mentioned. In the second part, some of the teaching methods that form the basis of the research are included and sample lesson plans are added. In the last part, there are conclusions and recommendations after the research. It is considered that individuals should be treated equally in terms of enjoying the educational rights that they have equal rights to, regardless of whether they are disabled or normal It has been determined that religious education should be applied with the necessary discipline in special education in order for every person to continue his life, to feel the sense of belonging, to get answers to his questions and to be strong against the situation he is in.