Mide kanserli hastalarda nüks ve sürvinin değerlendirilmesi
Analysis of recurrence and survival in patients with gastric cancer
  1. Tez No: 762188
  2. Yazar: İHSAN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ALİ ALEMDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, General Surgery, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: İtalyan Mide Kanser Araştırma grubu Skalası, Kattan Skalası, Metastatik Lenf Nodu Oranı, Mide Kanserinde Prognoz, TNM, Kattan Prognostic Tool, Metastatic Lymph Node Ratio, Prognosis of Gastric Cancer, Prognostic Nomogram of Italian Research Group on Gastric Cancer, TNM
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Mide kanseri dünya çapında en sık rastlanan ve en sık ölüme sebebiyet veren kanserlerden biridir. Tedavi hastalığın Tümör-Nod-Metastaz evresine göre planlanır. Fakat aynı evre grubundaki hastalar için bile prognoz büyük farklılık gösterir. Bu sorunu aşmak amacıyla hastayı daha hassas değerlendirebilecek alternatif prognostik skalalar geliştirilmiştir. Bu çalışmada mevcut evreleme sistemleri hastaların gerçek prognozunu tahmin etme açısından alternatif prognostik skalalar ile karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisinde Ocak 2006 - Eylül 2013 tarihleri arasında opere olan 391 mide kanserli hastanın dosyası retrospektif olarak incelenmiştir. Tümör-Nod-Metastaz evreleme sistemi, Metastatik Lenf Nodu Oranı, Kattan prognostik skalası ve İtalyan Mide Kanseri Araştırma Grubu tarafından geliştirilmiş olan bir skala, gerçek sürvi süreleri ile uyumları açısından konkordans indeksleri ve korelasyon değerleri kullanılarak karşılaştırılmışlardır. Bulgular: İncelenen 391 hastadan 343 adedi çalışmaya dâhil edilmiştir. Karşılaştırılan evreleme sistemlerinin konkordans indeksleri Tümör-Nod-Metastaz evreleme sistemi için 0.688, İtalyan Grubu Skalası için 0.594, Lenf Nodu Oranı Evreleri için 0.658, Kattan Skalası için 0.717 olarak bulundu. Bu sistemlerin sürvi ile korelasyon değerleri Tümör-Nod-Metastaz evreleme sistemi için -0.419, İtalyan Skalası için -0.240, Lenf Nodu Oranı Evreleri için -0.326, Kattan Skalası için 0.446 olarak bulundu. Sonuç: Kattan Skalası, prognostik evreleme/skorlama sistemleri arasında gerçek sürvi ile en uyumlu prognoz tahmininde bulunan sistemdir. Bu skalayı Tümör-Nod-Metastaz Evreleme sistemi izlemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastric cancer is one of the most frequent cancers and leading causes of cancer related death worldwide. Treatment strategies are planified according to the Tumor-Node-Metastasis stage of the disease. However, prognosis varies substantially even within the same stage. To overcome this issue, prognostic nomograms are designed. In this study, staging systems and prognostic tools are compared in the context of their ability to predict patients' prognosis. Material and Method: Records of 391 patients, operated on gastric cancer between January 2006 and September 2013 in the Service of General Surgery in Okmeydani Research and Training Hospital were analyzed retrospectively. Tumor-Node-Metastasis staging system, Metastatic Lymph Node Ratio, Kattan Prognostic Tool and Prognostic Tool of Italian Research Group on Gastric Cancer are compared with the patients' survival times by their concordance indices and correlation coefficients. Results: 343 of 391 patients were included into the study. Concordance indices of the compared staging systems were 0.688 for Tumor-Node-Metastasis staging system, 0.594 for GIRCG Scale, 0.658 for Lymph Node Ratio Stages and 0.717 for Kattan Scale. Spearman correlation coefficient for these staging systems are -0.419 for Tumor-Node-Metastasis staging, -0.240 for Italian Scale, -0.326 for Lymph Node Ratio Stages and 0.446 for Kattan Scale. Conclusion: Based on these results, between these four staging systems, Kattan prognostic scale is the most accurate system in predicting the patients' prognosis. This is followed by Tumor-Node-Metastasis staging system.