Mide kanserli hastalarda nötrofil / lenfosit, platelet / lenfosit ve sistemik inflamatuar indeks oranlarının tedavi yanıtı ve hastalıksız survi tayininde prognostik rolü
Prognostic role of neutrophil/ lymphocyte, platelet/ lymphocyte, systemic immune inflammatory index rates in the response of gastric cancer treatment and in the determination of disease-free survival
  1. Tez No: 608587
  2. Yazar: BERRAK SAHTİYANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide adenokanseri, nötrofil/ lenfosit oranı, platelet/ lenfosit oranı, sistemik inflamatuar indeks, Gastric adenocancer, neutrophil/ lymphocyte ratio, platelet/ lymphocyte ratio, systemic inflammatory index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmamızda mide adenokanserli hastalarda, nötrofil / lenfosit, platelet / lenfosit ve sistemik inflamatuar indeks (platelet x nötrofil / lenfosit) oranlarını belirleyerek bu değerlerin tedavi yanıtı ve hastalıksız sağkalım tayininde prognostik rolünü retrospektif olarak karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2015 -2018 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji polikliniklerine başvuran mide adenokanser tanısı almış 100 hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya Mayıs 2015 ve Ocak 2018 tarihleri arasında endoskopik olarak mide adenokarsinomu tanısı konulan, neoadjuvan, adjuvan ve metastatik karsinom tedavisi alan 18-85 yaşları arasındaki 100 hasta dahil edilirken, öyküsünde akut koroner sendrom, otoimmun hastalık, aktif kanama, renal yetmezlik, bilinen hematolojik hastalık ve inflamatuar hastalığı olanlar ve endoskopik biyopside lenfoma, gastrointestinal stromal tümör ve nöroendokrin tümör gibi histopatolojik tanıya sahip olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Mide kanseri tanısı konulduğu andan itibaren neoadjuvan ya da cerrahi tedavi yapılmadan önceki kan testleri (NLR 1:nötrofil / lenfosit, PLR 1: platelet / lenfosit, SII (1): platelet X nötrofil / lenfosit ) ve son kemoterapi de alınan kan örnekleri (NLR 2, PLR 2,SII (2)) inflamatuar belirteçler olarak kabul edildi. Bu 1 ve 2 . değerlerin ortalaması cut off değeri olarak belirlendi. Bu cut off değerinin yüksek ve düşük oluşuna göre kullanılan kemoterapötik ajanların izlemde lokal nüks ya /ya da metastaz olup olmamasına göre hastalıksız surviye anlamlı bir etkisinin olup olmadığı Ki-kare testi ile ölçülen p değerine göre karar verildi. NLR, PLR, SII ' nın ortalama cut off değerleri yüksek ve düşük olan grupta, 2 yıllık izlemde Log-rank testine göre hastalıksız survi süresine bakıldı ve istatistiki bir anlam olup olmadığına p değeri hesaplanarak karar verildi. Çalışmada verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences, version 21, Inc, USA) programı ve Microsoft Excel 2010 programları kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistiklerin oluşturulmasında Pearson Ki-kare ve Fisher Exact testinden yararlanılmıştır. Sayısal değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu normallik testlerinden Kolmogorov-Smirnov/ Shapiro-Wilk ile test edilmiş ve normal dağılıma uyan bağımsız değişkenler arasındaki ilişkinin saptanmasında Bağımsız Örneklem t Testi'nden yararlanılmıştır. Hastalıksız sağkalım analizlerinde Kaplan- Meier sağkalım analizinden yararlanılmış, Log -Rank ve Breslow testleri kullanılmıştır. Sayısal verilerin prognostik özellikleri ROC eğri analizi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada istatistiksel olarak p değerinin 0,05'in altında olması anlamlı kabul edilmiştir Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 100 mide adenokanser hastasının %68'i erkek, %32'si kadındır. Yaş ortalaması 58,2'dir. Kişilerin %61'i 60 yaş ve sonrasında tanı almıştır. PLR değeri (≤ 183) ve SII değeri (≤ 194) düşük olan kişilerin hastalıksız sağkalım süresi, yüksek olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazladır (p< 0,05). PLR≤ 183 olan hastalarda hastalıksız sağkalım süresi 715 gün (% 93,8), PLR>183 olan hastalarda hastalıksız sağkalım süresi 680 gün (%83,3) bulunmuştur (Breslow-Wilcoxon Testi: p=0,03). SII≤ 194 olan hastalarda hastalıksız sağkalım süresi 835 gün (%92), SII> 194 olan grupta ise hastalıksız sağkalım süresi 402 gün (%83) olarak bulunmuştur (p=0,04). NLR değeri (≤ 3,44) ve (>3,44) olan kişilerin hastalıksız sağkalım süreleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,75). NLR≤ 3,44 olan hastalarda hastalıksız sağkalım süresi 798 gün (%89,1), NLR>3,44 olan hastalarda hastalıksız sağkalım süresi 461 gün (%91,7) olarak bulunmuştur (p=0,75). ROC eğrisi analizinde NLR, PLR ve SII için eğri altında kalan alan sırasıyla 0,563 (p=0,52), 0,644 (p=0,52), 0,611(p=0,25) olmuştur. NLR, PLR ve SII'nin mide adenokanser hastalarında birbirlerine göre kıyaslandığında progresyonu öngörücü özelliği saptanmamıştır. Sonuç: Mide adenokanserli hastalarda, NLR, PLR ve SII gibi inflamatuar belirteçlerin analizi preoperatif ve postoperatif dönemde tedavi ve takibe yön verebilir. Yüksek nötrofil ve platelet değerleri tümör gelişimi ve progresyonunu olumsuz etkilediğinden PLR ve SII değeri yüksek olan hastalarda hastalıksız survi daha kısa bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the rates of neutrophil / lymphocyte, platelet / lymphocyte and systemic inflammatory index (platelet x neutrophil / lymphocyte) in patients with gastric adenocancer and to compare the prognostic role of treatment response and disease-free survival retrospectively. Materials and methods: The records of 100 patients with gastric adenocarcinoma who were admitted to Oncology outpatient clinics of Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital between 2015 and 2018 were retrospectively reviewed. Between May 2015 and January 2018, 100 patients between the ages of 18-85 who were diagnosed as endoscopic gastric adenocarcinoma and treated with neoadjuvant, adjuvant and metastatic carcinoma were included in the study, patients with acute coronary syndrome, autoimmune disease, active hemorrhage, renal insufficiency, hematologic disease and inflammatory disease and histopathologic diagnosis such as lymphoma, gastrointestinal stromal tumor and neuroendocrine tumor in endoscopic biopsy were excluded from the study. Blood tests before neoadjuvant or surgical treatment have been made since the diagnosis of gastric cancer (NLR 1: neutrophil / lymphocyte, PLR 1: platelet / lymphocyte, SII 1: platelet X neutrophil / lymphocyte) and blood samples taken at the last chemotherapy (NLR 2, PLR 2, SII 2) were considered as inflammatory markers. The mean of 1. and 2. values was determined as cut off value. Since this cut off value was high and low, it was decided whether the chemotherapeutic agents used had a significant effect on disease-free survival according to the presence of local recurrence and / or metastasis in the follow-up. In the groups that the mean cut off values of NLR, PLR, SII were found to be high and low, the disease-free survival time was evaluated according to the Log-Rank test and the p value was determined by determining the statistical significance in the 2-year follow-up. SPSS (Statistical Package for Social Sciences, version 21, Inc, USA) program and Microsoft Excel 2010 programs were used for data analysis. Pearson chi-square and Fisher Exact test were used to create descriptive statistics. The suitability of numerical variables to normal distribution was tested by Kolmogorov-Smirnov / Shapiro-Wilk, and Independent Sample t Test was used to determine the relationship between independent variables matching normal distribution. For disease-free survival analysis, Kaplan Meier survival analysis, Log- Rank and Breslow tests were used. Prognostic characteristics of numerical data were performed by ROC curve analysis. In the study, p value less than 0,05 was accepted as statistically significant. Results: Of the 100 gastric adenocancer patients included in the study, 68% were male and 32% were female. The average age is 58,2. 61% of the patients were diagnosed after 60 years of age. Patients with lower PLR (≤ 183) and SII (≤ 194) values had statistically significantly higher disease-free survival rates than those with higher values (p 183 (Breslow-Wilcoxon Test: p= 0,03). Disease-free survival was 835 days (92%) in patients with SII≤ 194 and 402 days (83%) in patients with SII> 194 (p= 0,04). No statistically significant difference was found between disease-free survival of patients with NLR (≤ 3,44) and (> 3,44) (p = 0,75). Disease-free survival was 798 days (89,1%) in patients with NLR≤ 3,44, and disease-free survival was 461 days (91,7%) in patients with NLR> 3,44 (p = 0,75). In the ROC curve analysis, the area under the curve for NLR, PLR and SII was 0,563 (p = 0,52), 0,644 (p = 0,14) and 0,611 (p = 0,25), respectively. NLR, PLR and SII were not predictive of progression in gastric adenocarcinoma patients when compared with each other. Conclusion: Analysis of inflammatory markers such as NLR, PLR and SII in patients with gastric adenocancer may guide treatment and follow-up in the preoperative and postoperative periods. Since high neutrophil and platelet values negatively affect tumor development and progression, disease-free survival was shorter in patients with high PLR and SII values.