Vitamin D takviyesinin apikal lezyon iyileşme hızı üzerindeki etkisinin araştırılması: Prospektif, randomize klinik çalışma
Investigation of the effect of vitamin D supplementation on apical lesion healing rate: Prospective, randomized clinical trial
- Tez No: 762193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU ARICIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, Periapikal iyileşme, Periapikal lezyon Vitamin D, Root canal treatment, Periapical healing, Periapical lesion, Vitamin D
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, D vitamini takviyesinin periapikal lezyon iyileşme hızı ve yeni oluşan kemik kalitesi üzerindeki etkisinin radyografik ve biyokimyasal olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya, 5 mm ve üzeri çapta periapikal lezyon tespit edilen mandibular molar dişe sahip, serum 25(OH)D seviyeleri 20-30 ng/mL aralığında bulunan, sistemik olarak sağlıklı erkek bireyler dahil edildi. Toplamda 73 birey randomize olarak çalışma (n=37) ve kontrol (n=36) grubuna ayrıldı. Çalışma grubuna D vitamini takviyesi yapılarak serum 25(OH)D seviyesi optimum düzeyde (30-50 ng/mL) korunurken, serum 25(OH)D seviyesi 0.05). Sonuç: Optimum D vitamini seviyesinin (30-50 ng/mL) endodontik tedavi başarısı üzerinde olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın limitleri dahilinde, uygun görüldüğü durumda takviye ile D vitamini seviyesinin optimum düzeye çıkarılmasının periapikal lezyonlu dişlerin iyileşme sürecinde yararlı olabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effect of vitamin D supplementation on the healing rate of periapical lesion and the quality of newly formed bone radiographically and biochemically. Material and Method: Systemically healthy male subjects with a periapical lesion of 5 mm or more in diameter with mandibular molar teeth, and serum 25(OH)D levels in the range of 20-30 ng/mL were included in this study. A total of 73 individuals were randomly divided into study (n=37) and control (n=36) groups. The serum 25(OH)D level was maintained at an optimal level (30-50 ng/mL) by supplementing the study group with vitamin D, while the control group, whose serum 25(OH)D level was 0.05). Conclusion: It has determined that the optimum vitamin D level (30-50 ng/mL) has a positive effect on the success of endodontic treatment. Within the limits of this study, it can be concluded that optimizing the vitamin D level with supplementation, if appropriate, may be beneficial in the healing process of teeth with periapical lesions.