Guidelines for a socially sustainable urban environment in refugee camps
Mülteci kamplarında sosyal olarak sürdürülebilir bir kentsel çevre için yönergeler
  1. Tez No: 762283
  2. Yazar: EMAN ISMAIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN CİRAVOĞLU DEMİRDİZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci kampları, sosyal sürdürülebilirlik, insani alanlar, kentsel çevre, sürdürülebilir kalkınma, Refugee camps, social sustainability, humanitarian spaces, urban environment, sustainable development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Mülteci kampları çalışmalarında, kamplarının kentsel özelliklerine farklı bir odaklanma ile yakın zamanda değişiklik olmuştur. Bu yeni odaklanma, araştırmacılara şehircilik ile mülteci kampları gibi insani alanlar arasında bir bağlantı kurması olanağını sağlamıştır. Mülteci kamplarındaki mekansal problemlerin daha çok kamp planlanırken kentsel planlama uygulamalarına yer verilmemesinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Ayrıca, yardım kuruluşları ve ev sahibi ülkeler tarafından tanımsız bir süre için, mülteci kamplarının“geçici insani alanlar”olarak değerlendirilmesi ve de mültecilerin uzun vadeli ihtiyaçlarının dikkate alınmaması mülteci kamplarındaki durumu daha da kötüleştirmektedir. Bu araştırma, mültecilerin yaşam kalitesini iyileştirmek için mekânsal tasarım yoluyla mülteci kamplarında sosyal sürdürülebilir topluluklar oluşturmaya yardımcı olabilecek yönergeleri tanımlamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın ana sorusu, mülteci kamplarında sosyal sürdürülebilir bir kentsel çevrenin nasıl sağlanacağıdır. İki ana bölümden oluşan bu araştırmada; belgeseller, resmi raporlar, akademik araştırmalar ve uzmanlarla derinlemesine ve yapılandırılmış görüşmeler gibi farklı bilgi kaynakları ve yöntemler kullanılmıştır. İlk bölümde, ölçme göstergelerini tanımlayan araştırma, sosyal sürdürülebilirlik tanımları ile insan ihtiyaçları teorilerini ilişkilendirerek beş ana sosyal sürdürülebilirlik faktörünü tanımlamaktadır. Ardından araştırma, tanımlanan sosyal sürdürülebilirlik faktörlerinin kentsel göstergelerini belirlemek ve türetmek için altı küresel sürdürülebilirlik derecelendirme sistemini incelemektedir. Sonuç olarak araştırma, mekansal tasarım ve planlama yoluyla sosyal sürdürülebilirliğe ulaşmaya yönelik adımları tanımlayan“Kent Sosyal Sürdürülebilirlik Çarkı'nı: KSSÇ (USSW)”tasarlamaktadır. İkinci bölümde, uygulama ve analiz bölümü, KSSÇ mülteci kamplarına uygulanmış ve mülteci kamplarında sosyal sürdürülebilir topluluklar elde etmek için kılavuzlar derlenmiştir. Araştırma, yardım kuruluşları tarafından belirlenen mevcut planlama ve tasarım ilkelerini tartışmakta, kullanımlarını incelemekte ve kampları iyileştirmek ve mültecilerin ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamak için mülteciler veya yardım kuruluşları tarafından gerçekleştirilen kentsel eylemleri tetkik etmektedir. Araştırma, mülteci kamplarının nihai şeklini alırken üç topluluk evresinden geçtiğini ortaya koymakta ve onları adlandırmaktadır: hayatta kalma topluluğu, yaşanabilir topluluk ve sosyal sürdürülebilir topluluk. Bu nedenle de; araştırma, mülteci kamplarında sosyal sürdürülebilir bir mekansal çevre elde etmek için derlenen yönergelerin uygulanması için bir zaman çizelgesi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
There has been a recent change in refugee camp studies with a new focus on the urban features of refugee camps. This has allowed researchers to build a link between urbanism and humanitarian spaces like refugee camps. The spatial problems in refugee camps are found to be mainly because of not involving urban planning practices when planning camps. In addition, considering refugee camps as temporary humanitarian spaces by the aid agencies and host countries for a non-specific period makes the situation in refugee camps worse as the long-term needs of refugees are not considered. This research aims to define guidelines that can help creating socially sustainable communities in refugee camps through spatial design to improve refugees' quality of life. The research main question is how to achieve a socially sustainable urban environment in refugee camps. Different sources of information like documentaries, official reports, academic research, and in-depth and structured interviews with experts are used in this research which contains two main parts. In the first part, defining the measuring indicators, the research defines five main social sustainability factors by connecting social sustainability definitions and human needs theories. Then the research studies six sustainability global rating systems to determine and derive urban indicators of the defined social sustainability factors. As a result, the research designs the urban social sustainability wheel (USSW) which defines steps towards achieving social sustainability through spatial design and planning. In the second part, application and analysis, the USSW has been applied to refugee camps and guidelines for achieving socially sustainable communities in refugee camps have been compiled. The research discusses existing planning and design guidelines set by aid agencies, examines their use, and explores the urban actions taken by refugees or aid agencies to improve camps and meet the emerging needs of refugees. The research finds out that refugee camps go through three phases while evolving into the ultimate community form, named: survival community, livable community, and socially sustainable community. Therefore the research designs a timeline for implementing the compiled guidelines to achieve a socially sustainable spatial environment in refugee camps.