Fen bilgisi öğretmen adaylarının plastik / mikroplastikler konusundaki tutumlarının çevre sorunları kapsamında bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examining the attitudes of science teacher candidates about plastics / microplastics in terms of some variables within the scope of environmental problems
  1. Tez No: 762282
  2. Yazar: AYŞE KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN EMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroplastik, Çevre Kirliliği, Plastik Atıklar, İnsan sağlığı, Mikroplastik özellikleri, Microplastic, Environmental Pollution, Plastic Wastes, Human health, Microplastic properties
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sanayileşmenin, nüfusun hızla artması sebebiyle artan çevre kirliliği giderek büyüyerek küresel iklim değişikliklerine sebep olmaktadır. Çevre kirliliğinin artması ile Dünya üzerinde yaşayan havada karada ve sudaki tüm canlılar bu kirlilikten zarar görmektedir. Bu çalışma ile artan çevre kirliliğinin sebebi olarak görülen en büyük etkenlerden biri olan Mikroplastik araştırması yapılmıştır. Mikroplastikler ile ilgili detaylı bir literatür çalışması yapılmış ve mikroplastiklerin özellikleri, kaynakları, boyutları, şekilleri ve bulundukları yerler hakkında araştırma yapılmıştır. Çalışmada araştırmanın verileri Fen Bilgisi Öğretmen adaylarına uygulanan demografik bilgi formu, Plastik/Mikroplastik kullanımına yönelik tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Fen Bilgisi Öğretmen adaylarına yöneltilen görüşme soruları ile bazı değişkenlerin analizi yapılarak uygulanan çevre tutum ölçeği analizi yapılmıştır. Adayların mikroplastikler hakkındaki fikirleri alınmıştır. Yapılan çalışma sonucunda adayların plastik konusunda insanların bilinçlendirilmeleri, plastik kullanımının azaltılması ve plastik poşet ücretlendirilmesinde yapıldığı gibi yaptırımların artırılması yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Global climate change is caused by increasing environmental pollution as a result of rapid industrialisation and population growth. All living organisms in the air, on land, and in the sea are affected by the increase in environmental pollution. Microplastic research, which is one of the major causes of rising environmental pollution, was carried out as part of this study. A complete literature review of microplastics was undertaken, as well as research on the properties, sources, sizes, forms, and locations of microplastics. The demographic information form, the attitude scale towards the usage of Plastics/Microplastics, and the semi-structured interview form were used to collect data from pre-service teachers for the study. The environmental attitude questionnaire was analysed by examining the interview questions posed to pre-service science instructors as well as some covariates. The participants' views on microplastics were recorded. As a consequence of the study, recommendations were made to promote candidates' awareness of plastic, limit their usage of plastic, and strengthen punishments, such as plastic bag price.