Dîvân-ı Bülbül/Bülbülî (İnceleme-transkripsiyonlu metin-dizin)
Dîvân of Bülbül/Bülbülî (Analysis-transcription text-index)
- Tez No: 762385
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE KONCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bülbülî, Dîvân, Klasik Türk Edebiyatı, Bülbülî, Dîvân, Classic Turkish Literature
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 474
Özet
Bu çalışmada tespit edilebilen tek nüshası Berlin Devlet Kütüphanesi'nde bulunan ve Ms. Or. Oct. 3263 numarada kayıtlı olan Bülbülî Dîvân'ı ele alınmıştır. Çalışmaya öncelikle şairin hayatı hakkında bilgi verilerek başlanmış ardından şairin Dîvân'ı şekil, içerik ve üslûp bakımından incelenmiştir. Daha sonra orijinal nüshası dijital ortama aktarılmadığı için nüsha görüntüleri Berlin Devlet Kütüphanesi'nden temin edilememiş olan eserin aynı nüshasına ait Süleymaniye Kütüphanesi Mikrofilm bölümünde yer alan görüntülerinden yararlanılarak dîvân metni oluşturulmaya çalışılmıştır. Oluşturulan dîvân metni verilmeden önce ise nüsha tanıtımı yapılmış ve metin çeviriyazıya aktarılırken izlenen yol hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca ilgili metne ait bir dizin hazırlanmış ve çalışmanın sonuna eklenmiştir. Hem çeşitli kaynaklardan hareketle hem de Dîvân'ından hareketle hayatı hakkında kesin bir bilgi elde edemediğimiz bundan dolayı da kaçıncı yüzyılda yaşadığını tam olarak bilemediğimiz şair ile Dîvân'ı üzerine daha önce herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmayla da klasik Türk edebiyatı alanına Bülbülî adında bir şairin ve eserinin tanıtılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a transcription text called Dîvân of Bulbuli is explicitly discussed. The only copy of the mentioned dîvân could be identified in Berlin Public Library that is registered at Ms Or. Oct. 3263. The thesis starts with the explanation of Bülbülî's life followed by the forms and structure of the Dîvân. Even though original copy of the text cannot be obtained from Berlin Public Library, the transcription is found in Suleymaniye Library Microfilm section. With the help of the text images found in Suleymaniye Library, the study is composed. Before providing the transcription text, introduction regarding the text is discussed in the thesis. Besides, an index is composed and included at the end of the study. Lastly, it is important to mention that there has been no previous research on Bülbülî and his Dîvân. Hence, we were not able to acquire any information about his life and the century he would belong to. However, as far as this research concerns, there is no study about either Bulbuli or his Dîvân. All in all, this study sheds light on the existence of Bülbülî and introduces him to classical Turkish literature.