Harputlu İshak Efendi'nin nübüvvet anlayışı
Harputlu İshak Efendi's understanding of prophethood
  1. Tez No: 762387
  2. Yazar: RUMEYSA TOKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED YUŞA YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Linguistics, prophethood, miracle, Harputlu İshak Efendi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yaşadığımız yıldan iki yüz yıl önce yaşamış ve yakın sayılabilecek bir dönemde Türkiye'de hayatını idame ettiren Harputlu İshak Efendi, kelamcı yönüyle ortaya çıkmış olsa da onun felsefî kişiliği de dikkate değerdir. Es'ile-i Hikemiyye, Şemsü'l-Hakîka ve Zübdetü İlm-i Kelam isimli eserleri, onun itikadî görüşlerini anlamamız açısından öne çıkan eserler arasında sayılabilir. Eserlerinde bütüncül olarak inanç meselelerinin tamamına değinmemiş olsa da genel itibariyla çoğu konuyu ele alıp açıkladığı görülmektedir. Harputlu, Ehl-i Sünnet kelam anlayışını benimsemiş, naklî delillerin yanında aklî delillere de yer vermiştir. Bu tezde, yazmış olduğu eserlerden yola çıkılarak onun nübüvvet anlayışı ortaya konulmuştur. Harputlu İshak Efendi'nin nübüvvet anlayışı, Ehl-i Sünnet'in nübüvvet anlayışı çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Harputlu İshak Efendi, who lived two hundred years before now and sustained his life in Turkey in a period that can be considered close, has emerged as a theologian (scholar of kalam), but his philosophical personality is also remarkable. His works named Es'ile-i Hikemiyye, Şemsü'l-Hakîka and Zübdetü İlm-i Kelam can be counted among the prominent works in terms of understanding his views concerning Islamic faith. Although he did not address all of the issues of faith as a whole in his works, it is seen that he discussed and explained most of the issues in general. Harputlu adopted the concept of Ahl as-Sunnah kalam and included rational proofs as well as narrated proofs. In this thesis, his understanding of prophecy is revealed based on the works he wrote. Harputlu İshak Efendi's understanding of prophecy has been evaluated within the framework of Ahl al-Sunnah's understanding of prophecy.