Otonomi kişilik özelliğinin iş performansına etkisinde sanal kaytarmanın aracı rolü: Hastanelerde bir uygulama
The role of virtual slacking in the impact of autonomic personality on business performance: An application in hospitals.
- Tez No: 762392
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM BEYAZIT GÜLHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Otonomi kişilik, Sanal kaytarma, İş performansı, Hastane, Autonomy personality, Virtual slacking, Business performance, Hospital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Çalışma, sağlık çalışanlarının otonomi kişilik özelliği, iş performansı ve sanal kaytarma düzeylerini belirlemek, bu değişkenleri sosyo-demografik özellikler açısından incelemek ve otonomi kişilik özelliği ile iş performansı arasındaki ilişkide sanal kaytarmanın aracı rolünü araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Türkiye'de bulunan iki büyük eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler, anket formu ile toplanmıştır. Eksiksiz yanıtlanan 740 anket bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Verilerin analizi, SPSS 23,0 paket programıyla analiz edilmiştir. Uygun modellerin Sobel testi ile aracılık etkisi belirlenmiştir. Çalışmada; çalışanların %37'sinin doktor, %50,1'inin hemşire-ebe, %12,8'inin tekniker-teknisyenlerden oluştuğu saptanmıştır. Değişkenler incelendiğinde, çalışanlarda kişisel başarı, özgürlük, yalnızlıktan hoşlanma faktörleri ile otonomi kişilik özelliği genel yüksek düzeyde bulunmuştur. Ancak önemli sanal kaytarma, önemsiz sanal kaytarma ve sanal kaytarma genel orta düzeyde belirlenmiştir. Oysa diğerkamlık, görev performansı ve iş performansı genel yüksek düzeyde fakat sorumluluk ve bağlamsal performans puanları çok yüksek düzeyde bulunmuştur. Ayrıca çalışanların otonomi kişilik özelliği, iş performansı ve sanal kaytarma düzeylerinin bazı sosyo-demografik özelliklere göre farklılaştığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, otonomi kişilik özelliği genel ile diğerkamlık arasında sanal kaytarma genelin; yalnızlıktan hoşlanma ve kişisel başarı ile diğerkamlık arasında önemli sanal kaytarmanın kısmi aracı değişken olduğu belirlenmiştir. Yine otonomi kişilik özelliği genel ile sorumluluk arasında sanal kaytarma genelin; kişisel başarı ile sorumluluk arasında önemli sanal kaytarmanın kısmi aracı değişken olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine autonomy personality trait, job performance and virtual slacking (cyberslacking) levels of healthcare workers, to examine these variables in terms of socio-demographic characteristics and to investigate the mediating role of virtual slacking in the relationship between autonomy personality trait and job performance. The study was carried out on health care workers in two major education and research hospitals in Turkey. The data were collected by questionnaire form. In total, 740 questionnaires were answered in full and these were transferred for computerized analysis. Data analysis was performed with SPSS 23.0 package program. The mediated effect of appropriate models was determined by Sobel test. In the study, 37% of the employees were doctors, 50.1% were nurses or midwives, and 12.8% were technicians. The analysis of the variables has shown that personal accomplishment, loneliness preference and autonomy personality trait general were high. Significant, insignificant, and overall virtual slacking were found to be at medium levels. Altruism, task, and job performance were at high levels while responsibility and contextual performance were very high. In addition, it was determined that the autonomy personality traits, job performance and virtual slacking levels of the employees differed according to some sociodemographic characteristics. As a result, the autonomy personality trait is the general shift between the general and the altruism; It was determined that overall virtual slacking is a partial mediating variable between autonomy personality trait and altruism, and significant virtual slacking is a partial independent variable between loneliness preference and personal accomplishment, and iv altruism. Again, between the autonomy personality trait and the responsibility, the overall virtual slacking was found to be a partial mediating variable; It was also found that significant virtual slacking is a partial mediating variable between personal achievement and responsibility.