Hatay'ın anavatana katılması ve bunun dünden bugüne Türkiye-Suriye ilişkilerine etkileri
Hatay's annexation to motherland and its effects on Turkey-Syria relations from past to present
- Tez No: 762486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGİN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hatay Sorunu, Türkiye-Suriye İlişkileri, Sınır Aşan Sular, Terör Sorunu, Suriyeli Sığınmacılar, Hatay Issue, Turkey-Syria Relations, Transboundary waters, Terrorism Problem, Syrian Refugees
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez çalışması, Hatay'ın anavatana katılmasına kadar geçen sürede hangi siyasi ve politik hadiselerin ne şekilde cereyan ettiğini tarihsel kronolojiye göre ortaya koymayı ve buradan hareketle Türkiye ile Suriye ilişkilerine günümüze dek nasıl etki ettiğini göstermeyi amaçlamıştır. Hatay Sorunu, Atatürk'ün sağlığının son günlerine sonuçlandırmak için çaba sarfettiği konu olmuştur. Hatay'ın Fransızlar tarafından işgali sonrası Türkiye'nin Suriye ve Fransa ile karşı karşıya gelmesi, Fransa'nın II. Dünya Savaşı'na giden dünya ortamında Orta Doğu'daki çıkarlarının zarar görmemesini istememesi nedeniyle boyut değiştirmiş, Hatay bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ikinci bir referandum ile Türkiye'ye katılma kararı almıştır. Böylece Hatay Sorunu da fiilen çözülmüştür. Ancak ne var ki Hatay Sorununun yarattığı bölgesel etkiler bugüne dek sürmüş gerek Soğuk Savaş dönemi konsepti gerek su sorunu gerekse de terör örgütleri üzerinden Hatay Sorunu ile atılmış olan iki ülke arasındaki gerginlik bugüne kadar sürmüştür. Bu tez çalışması, Hatay Sorununun bugünkü uluslararası ilişkilere etkilerini,“Ortadoğu'da tarihsel sorunlar canlılığını ve etkisini her zaman korur ve bölgede yaşanan tüm güncel sorunlar, bu eski sorunlardan beslenir”varsayımı üzerinden ele almaktadır. Bu doğrultuda basılı kitaplar ve internet ortamındaki makaleler ile haberler değerlendirilmiştir. Çalışma konunun güncelliği ve kamu oyundaki yansımalarının boyutu dolayısıyla önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal which political and political events took place according to historical chronology during the period until Hatay's accession to the homeland, and how it has affected the relations between Turkey and Syria until today. The Hatay Problem was the subject that Atatürk made an effort to conclude in the last days of his health. After the occupation of Hatay by the French, Turkey's confrontation with Syria and France, France's II. Due to the fact that he did not want his interests in the Middle East to be harmed in the world environment leading to World War II, he changed dimensions, and after Hatay declared its independence, it decided to join Turkey with a second referendum. Thus, the Hatay Problem was actually solved. However, the regional effects created by the Hatay Problem have continued until today. This thesis study deals with the effects of the Hatay Problem on today's international relations, on the assumption that“Historical problems in the Middle East always preserve their vitality and influence, and all current problems in the region are fed by these old problems”. In this direction, printed books, articles on the internet and news were evaluated. The study is important because of the topicality of the subject and the extent of its reflections in the public opinion.