An interpretive examination of analogies used in ninth-grade mathematics classrooms on the unit of functions
Dokuzuncu sınıf matematik sınıflarında fonksiyon ünitesinde kullanılan analojilerin yorumlayıcı incelemesi
- Tez No: 762523
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE UBUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonlar, Analoji, Yorumlayıcı İnceleme, Functions, Analogy, Interpretive Examination
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, iki matematik öğretmeni ve onların beş farklı sınıftan 121 dokuzuncu sınıf öğrencisinin doğal sınıf ortamlarında fonksiyonlar ünitesinde analojileri nasıl kullandıklarını ve kullanılan analojilerin özelliklerini incelemektir. Bu çalışma aynı zamanda analojilerin özelliklerinin öğretmenden öğretmene ve sınıftan sınıfa nasıl değiştiğini de ortaya koymaktadır. Bu çalışma için toplanan materyallerin bütünü, derslerin video kayıtları ve transkripsiyonlarını, alan notlarını, öğretmenlerle yapılan resmi olmayan sohbetleri ve tüm öğretim materyallerini içerir. Belirlenen 215 analoji, Curtis ve Reigeluth (1984) ve Thiele ve Treagust (1994a) kriterlerine dayalı Analoji Özellikleri Çerçevesine (AFF)'ye göre analiz edilmektedir. Araştırmanın bulguları, öğretmenlerin analojileri çoğunlukla kendi deneyimlerinden veya bilgi temellerinden seçtiklerini, tekrar ederek veya genişleterek birkaç favori analoji etrafında döndüklerini ve neredeyse aynı özelliklere sahip analojileri kendilerinin de farkında olmadıkları birkaç farklılıkla tüm sınıflarında kullandıklarını ortaya koymuştur. Öte yandan, bulgular öğrencilerin analojilerini genellikle öğretmenlerinin istekleri üzerine oluşturduklarını ve analojilerinin öğretmenlerininkilere benzer özelliklere sahip olduklarını açığa çıkarmıştır. Araştırma öğretmenlerin, sınıf uygulamaları sırasında etkili analojiler oluşturma yeteneklerini arttıracak, doğru tanımlanmış analog ve hedef nitelikleri ve epistemolojik olarak geçerli haritalanmalar içeren sağlam analojiler repertuarına sahip olmaları gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, potansiyel faydalarını çıkarmak ve potansiyel sınırlamalarını en aza indirmek için analojilerin teorik bir model aracılığıyla sistematik olarak sunulmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of the current study is to examine how two mathematics teachers and their 121 ninth-grade students from five different classes employ analogies in the unit of functions in natural classroom settings and the features of used analogies. This study also portrays how the features of analogies vary from teacher to teacher and from class to class. The corpus of the materials collected for the present study includes video recordings and transcriptions of lessons, field notes, informal conversations with teachers, and all teaching materials. Identified 215 analogies are analyzed according to the Analogy Features Framework (AFF) based on the criteria of Curtis and Reigeluth (1984) and of Thiele and Treagust (1994a). The findings of the study revealed that teachers mainly chose analogies from their own experiences or knowledge bases, revolved around a few favorite analogies by repeating or extending, and used almost the same analogies with the same features in all their classes with a few differences that they were not aware. On the other hand, findings disclosed that the students generally generated analogies upon the request of their teachers, and their analogies had similar features to those of teachers. The research suggests that teachers need to have a repertoire of sound analogies, including correctly identified analog and target attributes and epistemologically valid mappings, which will increase their ability to create effective analogies during classroom practices. It also recommends the systematic presentation of analogies through a theoretical model to maximize their potential benefits and minimize their potential limitations.