Romantik ilişkilerde kişisel ve ilişki ile ilgili değişkenlerin bağlanma örüntüleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of personal and related variables on binding patterns in romantic relationships
- Tez No: 762572
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DEVECİ ŞİRİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Eş Desteği, İlişki Kalitesi, Kişilerarası Şema, Attachment, Spousal Support, Relationship Quality, Interpersonal Schema
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, romantik ilişkilerde kişisel ve ilişki ile ilgili değişkenlerin bağlanma örüntüleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma gurubu, Konya ili sınırları içerisinde ikamet etmekte olan, romantik bir ilişkisi bulunan ve tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilmiş 280 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgiler Formu”,“Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği”,“Eş Desteği Ölçeği”,“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri”,“Kişilerarası Şemalar Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada örneklemi betimlemek için betimsel analizler, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkinin tespit edilmesi için Pearson korelasyon katsayısı hesaplamaları ve Çoklu Doğrusal Regresyon analizleri yapılmıştır. Veriler SPSS 25 paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre bireylerin yakın romantik ilişkilerde kaçınmacı bağlanma puanlarını romantik ilişki kalitesi, eşin sağladığı duygusal destek, maddi yardım ve bilgi desteği, takdir etme desteği ve eşle ilgili baskınlık şeması anlamlı düzeyde açıklamaktadır. Eş desteği sosyal ilgi alt boyutu ve Pasiflik, Dostluk ve Düşmanlık şemalarının modele tek başına anlamlı katkısı tespit edilmezken diğer bağımsız değişkenlerle birlikte anlamlı etkiye sahiptir. Buna göre bireylerin romantik ilişkilerinde geliştirdikleri kaçınmacı bağlanma yöneliminin %64.1'i ilişki kalitesi, eş desteği ve ilişki şemaları tarafından açıklanmaktadır. Araştırmada kaygılı bağlanmaya ilişkin elde edilen bulgulara göre, bireylerin yakın romantik ilişkilerde kaygılı bağlanma puanlarını eşin sağladığı maddi yardım ve bilgi desteği anlamlı düzeyde açıklamaktadır. Romantik ilişki kalitesi, eşin sağladığı duygusal destek, sosyal ilgi desteği, takdir etme desteği ve baskınlık, Pasiflik, Dostluk ve Düşmanlık kişiler arası şemalarının modele tek başına anlamlı katkısı tespit edilmezken diğer bağımsız değişkenlerle birlikte anlamlı etkiye sahiptir. Buna göre bireylerin romantik ilişkilerinde geliştirdikleri kaygılı bağlanma yöneliminin %23,3'ü ilişki kalitesi, eş desteği ve ilişki şemaları tarafından açıklanmaktadır. Araştırmanın bulguları literatür çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of personal and relationshiprelated variables on attachment patterns in romantic relationships. The study group of the research consists of 280 individuals residing within the borders of Konya, having a romantic relationship and selected by random sampling method. Questionnaire form was used as data collection tool in the research. In the data collection tool; There are“Personal Information Form”,“Perceived Romantic Relationship Quality Scale”,“Spousal Support Scale”,“Experiences in Close Relationships Inventory”, and“Interpersonal Schemas Scale”. Descriptive analyzes were performed to define the sample and.,Pearson Correlation and Multiple Lineer Regression analyzes were performed to determine the relationship between dependent and independent variables in the study. The data were analyzed with the SPSS 25 package program. According to the research findings, romantic relationship quality, emotional support provided by the spouse, financial support and information support, appreciation support and dominance schema related to the spouse significantly explain the individuals' avoidant attachment scores in close romantic relationships. Spousal support social interest subdimension and Passivity, Friendship and Enmity schemes were not found to contribute significantly to the model alone, but had a significant effect together with other independent variables. Accordingly, 64.1% of the avoidant attachment orientation that individuals develop in their romantic relationships is explained by relationship quality, spousal support, and relationship schemas. According to the findings regarding anxious attachment in the study, the financial support and information support provided by the spouse significantly explains the anxious attachment scores of individuals in close romantic relationships. Romantic relationship quality, emotional support provided by the spouse, social interest support, appreciation support and dominance, Passivity, Friendship and Enmity interpersonal schemas were not found to contribute significantly to the model alone, but had a significant effect together with other independent variables. Accordingly, 23.3% of the anxious attachment orientation developed by individuals in their romantic relationships is explained by relationship quality, spousal support, and relationship schemas. The findings of the research were discussed within the framework of the literature and suggestions were made.