Üniversite öğrencilerinin ilişkileri sürdürme stratejilerinin, bağlanma stilleri, romantik ilişki doyumu ve romantik ilişkilerde öz yeterlik ile arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between university students' relationship maintenance strategies, attachment styles, romantic relationship satisfaction and self-efficacy in romantic relationship
  1. Tez No: 697126
  2. Yazar: SAMİYE OGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SELDA ÖZ SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişkileri sürdürme stratejileri, bağlanma stilleri, romantik ilişki doyumu, romantik ilişkilerde öz yeterlik, Relationship maintenance strategies, attachment styles, romantic relationship satisfaction, self-efficacy in romantic relationships
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin ilişkileri sürdürme stratejilerinin, bağlanma stilleri, romantik ilişki doyumu ve romantik ilişkilerde öz yeterlik ile arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu araştırmanın bir diğer amacı, ilişkileri sürdürme stratejilerinin alt boyutlarının, bağlanma stilleri, romantik ilişki doyumu ve romantik ilişkilerde öz yeterlik ile ilişkisinin incelenmesidir. Ayrıca; ilişkileri sürdürme stratejileri, bağlanma stilleri, romantik ilişki doyumu ve romantik ilişkilerde öz yeterlik puanlarının cinsiyet, ilişki süresi ve köken ailenin evlilik durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nin çeşitli fakülte ve bölümlerinde öğrenim gören 260'ı (%64) kadın 146'sı (%36) erkek olmak üzere toplam 406 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama araçları olarak“İlişkileri Sürdürme Stratejileri Ölçeği”,“İlişki Ölçekleri Anketi”,“Romantik İlişkilerde Doyum Ölçeği”,“Romantik İlişkilerde Öz Yeterlik Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 24.0 paket programından yararlanılarak t testi, Pearson korelasyon analizi ve aşamalı regresyon (stepwise) analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ilişki sürdürme stratejilerinin, sosyal ağların ve görevlerin paylaşımının, cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; pozitifliğin, açıklığın, güvencelerin, bağlanma stillerinin, romantik ilişkilerde doyumun ve romantik ilişkilerde öz yeterliğin, cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. İlişkileri sürdürme stratejileri ile alt boyutlarının, güvenli bağlanma stilinin, kayıtsız bağlanma stilinin, korkulu bağlanma stilinin, romantik ilişkilerde doyumun ve romantik ilişkilerde öz yeterliğin, ilişki süresine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; saplantılı bağlanma stilinin ise, ilişki süresine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Ayrıca, ilişkileri sürdürme stratejileri ile alt boyutlarının, bağlanma stillerinin, romantik ilişkilerde doyumun ve romantik ilişkilerde öz yeterliğin, köken aile evlilik durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Romantik ilişkilerde doyum ve romantik ilişkilerde öz yeterlik değişkenlerinin, ilişki sürdürme stratejilerinin anlamlı yordayıcıları olduğu ve bu değişkenlerin ilişki sürdürme stratejilerine yönelik toplam varyansın %53.3'ünü açıkladığı tespit edilmiştir. Ek olarak, romantik ilişkilerde doyum ve romantik ilişkilerde öz yeterlik değişkenlerinin; pozitifliğe yönelik toplam varyansın %55.4'ünü, açıklığa yönelik toplam varyansın %44'ünü, güvencelere yönelik toplam varyansın %40.9'unu, sosyal ağlara yönelik toplam varyansın ise %37.7'sini açıkladığı belirlenmiştir. Romantik ilişkilerde doyum ve güvenli bağlanma stili değişkenlerinin ise; görevlerin paylaşımının anlamlı yordayıcıları olduğu, görevlerin paylaşımına yönelik toplam varyansın %15.7'sini açıkladığı tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular ilgili alan yazında tartışılmış, araştırmaya ve uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examining the relationships between university students' relationship maintenance strategies, attachment styles, romantic relationship satisfaction and self-efficacy in romantic relationships. Another aim of this research is to examine the relationship between sub-dimensions of relationship maintenance strategies, attachment styles, romantic relationship satisfaction, and self-efficacy in romantic relationships. In addition; It was also investigated whether the strategies for maintaining relationships, attachment styles, romantic relationship satisfaction and self-efficacy scores in romantic relationships differ significantly according to gender, relationship duration and marriage status of the family of origin. The study group of the research consists of 406 university students, 260 (64%) female and 146 (36%) male, studying in various faculties and departments of Dokuz Eylül University in the 2020-2021 academic year. In the research,“Relationship Maintenance Strategies Scale”,“Relationship Scales Questionnaire”,“Romantic Relationship Satisfaction Scale”,“Self-Efficacy in Romantic Relationships Scale”and“Personal Information Form”were used as data collection tools. In the analysis of the data, t-test, Pearson correlation analysis and stepwise analysis techniques were used by using the SPSS 24.0 package program. As a result of the research, it was found that relationship maintenance strategies, social networks and sharing tasks differed significantly by gender; It was determined that positivity, openness, assurances, attachment styles, romantic relationship satisfaction and self-efficacy in romantic relationships did not differ significantly according to gender. Relationship maintenance strategies and their sub-dimensions, secure attachment style, dismissive attachment style, fearful attachment style, romantic relationship satisfaction and self-efficacy in romantic relationships show significant differences according to the duration of the relationship; It was determined that the preoccupied attachment style did not show a significant difference according to the duration of the relationship. In addition, it was determined that relationship maintenance strategies and sub-dimensions of relationship maintenance strategies, attachment styles, romantic relationship satisfaction and self-efficacy in romantic relationships did not differ significantly according to the family of origin marital status. The findings revealed that the variables of romantic relationship satisfaction and self-efficacy in romantic relationships were significant predictors of relationship maintenance strategies, and these variables explained 53.3% of the total variance in relationship maintenance strategies. In addition, the variables of romantic relationship satisfaction and romantic relationship self-efficacy; It was determined that it explained 55.4% of the total variance for positivity, 44% of the total variance for openness, 40.9% of the total variance for assurances, and 37.7% of the total variance for social networks. On the other hand, the variables of romantic relationship satisfaction and secure attachment style; It was determined that the sharing of tasks were significant predictors, explaining 15.7% of the total variance regarding the sharing of tasks. The findings obtained within the scope of the research were discussed in the relevant literature, and suggestions for research and practice were presented.