Hemodiyaliz hastalarında periton diyalizi algısı
The perception of hemodialysis patients about peritoneal dialysis
  1. Tez No: 762587
  2. Yazar: EMRE ÖZİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Kronik böbrek hastalığı, Periton diyalizi, Periton diyalizi algısı, Hemodialysis, Chronic kidney disease, Peritoneal dialysis, Periton dialysis perception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hemodiyaliz (HD) tedavisi alan hastaların periton diyaliz (PD) tedavisine bakış açılarını ölçmektir. Materyal ve Metod: Çalışmaya 14 farklı ildeki 38 merkezden en az 6 aydır HD tedavisi alan 557'si (%54,5) kadın toplam1.022 hasta alındı. Hastaların ortalama yaşları 60,3±12,6 yıldı. Hastaların eğitim düzeyleri, meslek ve çalışma durumu, ikamet yerleri, evde beraber yaşadıkları kişiler, ekonomik durumları, yaşadıkları çevrede HD merkezinin varlığı gibi demografik, sosyokültürel ve ekonomik verileri sorgulandı. Hastalara PD ve HD tedavisinin klinik özellikleri ile ilgili anket uygulandı. Veriler SPSS versiyon 21.0 ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %84,6'sı eş veya çocukları ile yaşarken, %87,7'sinin kendilerine ait bir odası vardı. Hastaların %84,4'ü çalışmıyordu. Hastaların %29,5'i kateter ile diyalize giriyordu. Renal replasman tedavisi (RRT) eğitimi almayan hasta oranı %57,6'idi. Hastaların %20,2'si PD'yi hiç duymamış, %35,2'si ise doktor tarafından PD eğitimi almamıştı. HD tedavisine başladıktan sonra hastaların %41,3'ü PD hakkında bilgilendirilmediklerini ifade etmişlerdir. Hastaların %14,9'u PD'yi, %77,2'si HD'i en iyi uzun süreli diyaliz olarak değerlendirmişlerdir. Hastalar enfeksiyon hangi yöntemde daha sıktır sorusuna %71,8 oranında PD, hangi yöntemde transplantasyon şansının yüksek olduğu sorusuna %11,3 oranında PD, %42,2 oranında PD ve HD eşit olasılıkta şeklinde cevap vermişlerdir. Hastaların %70,6'sı HD'e başlarken kendi görüşlerinin alındığını fakat %87,7'si kararı doktorun verdiğini ifade etmişlerdir. PD'nin sürdürülebilirliği ile ilgili soruya hastaların %62,8'i 5 yıl altında olarak cevaplamışlardır. Hastaların %94,4'ü diyalizin bir sağlık ekibi tarafından yapılması gerektiğini ifade etmişlerdir. RRT seçimde etkili olan faktörler olarak %76'sı doktor tavsiyesi, %60,9'u hastanenin daha güvenli olması olarak değerlendirmişlerdir. Sonuçlar: HD hastalarının RRT alternatifleri hakkında bilgileri yetersiz ve PD'ye bakışları olumsuzdu. Etkin, multidisipliner bir prediyaliz eğitim programına entegre edilecek HD ünitelerine yönelik bir PD eğitimi sonrası PD oranı arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was measure the perspective of hemodialysis (HD) patients about peritoneal dialysis (PD) treatment. Materials and Methods: A total of 1,022 patients, 557 (54.5%) women, who received HD treatment for at least 6 months from 38 centers in 14 different provinces were included in the study. Average age of patients was 60.3±12.6 years old. Patients were questioned about education levels, job and working status, place of residence, people they live with at home, economic status, presence of HD center in their hometown and such as demographic, socio-cultural and economic datas. A survey about the clinical features of PD and HD treatment was applied to the patients. The results were evaluated with SPSS version 21.0. Results: Most of the patients (84.6%) were living with their parents or children and patients who had an own room were 87.1%. The vast majority of patients (84.4%) didn't have a job. Patients who were receiving dialysis by catheter were 29,5% of all. 57.6% of patients didn't take a decent education about renal replacement therapy (RRT).The patients who has never known about PD were 20.2% and the patients who were not educated by the doctors about PD treatment were 35.2% of all. After they started HD, 41.3% of the patients stated that they were not informed about PD. Few patients (14.9%) selected PD as the best dialysis treatment and 77.2% of patients selected HD as the best one. The comparing questions about HD and PD, the question of“in which method enfections are more often?”were replied by 71.8% of patients as PD, the question of“high chance of transplantation?”were replied by 11.3% of patients as PD and 42.2% of patients as equal in both methods. The rate of patient opinion were detected in 70.6% of all when the begining of HD traeatment but 87.7% of them stated that doctors made the decision. Many patients (62.8%) replied the question about sustainability of PD as under 5 years. The question of“who needs to do RRT?”were replied 94.4% of patiens as healthcare team. The question of“what is the most important factor in selection of dialysis method?”were replied by 76% of patients as doctor's advice and 60,9% of patients as the hospital is safer. Conclusion: HD patients had insufficient knowledge about RRT alternatives and negative opinions about PD treatment. The PD rate can be increased after a PD training for HD units that will be integrated into an effective, multidisciplinary predialysis training program.