Haçlı seferleri döneminde Türk ve Frenk süvarileri
Turkish and French cavalry culture during the crusades
  1. Tez No: 762646
  2. Yazar: MUHAMMED AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Haçlı Seferleri, Türk, Frenk, Süvari, Tarih, Kültür, Crusades, Turk, Frankish, Cavalry, History, Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Haçlı Seferleri dönemi hiç şüphesiz tarihin en önemli kesitlerinden birine tanıklık etmiş, dünya tarihini derinden etkileyen ve tesirleri bugüne kadar ulaşmış olan bir dönemdir. Bu etkilerin siyasî sebep ve sonuçlarını oluşturan en önemli husus yaşanan savaşlar olmuştur. Savaşların nihai sonucunu belirleyen etmenler ise askeri kültürlerdir. Askeri kültürlerin bu dönemde en etkili unsurları süvari sınıfları olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Haçlı Seferleri'nin seyrini şekillendiren süvari kültürlerini karşılıklı olarak incelemektir. Çalışmanın tarihsel dönemi Haçlı Seferleri ile sınırlandırılmıştır. Karşılaştırmalı olarak Türkler ve Frenklerin süvari kültürünün tarihsel gelişimleri ile beraber inceleyerek, nasıl bir evrim geçirdiklerini; donanımsal özelliklerini, eğitimlerini, taktiklerini tarihi belgeler ve örnekler ışığında aydınlatmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The era of the Crusades is undoubtedly a period that witnessed one of the most important sections of history, deeply affecting world history and whose influences have reached today. The most important fact that created the political causes and consequences of these effects was the battles. The facts that determine the final outcome of wars are military cultures. The most influential elements of military cultures in this period were the cavalry classes. The aim of this study is to mutually examine the cavalry cultures that shaped the history of the Crusades. The historical period of the study is limited to the Crusades. This thesis is aimed to comparatively illuminate the historical development of the cavalry culture of the Turks and the Franks, how these cultures evolved, their equipment features, training and tactics in the light of historical documents and examples.