Asetabulum kırıklarında femur başı pozisyonunun bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden retrospektif değerlendirilmesi
Evaluation of the femoral head position in acetabulum fractures by computerized tomography images
  1. Tez No: 762645
  2. Yazar: MESUT UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SELEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Asetabulum kırıkları, femur başı medializasyonu, kalça dislokasyonu, Letournel sınıflandırması, pelvis kırıkları, Acetabular fractures, medialization of the femoral head, hip dislocation, Letournel classification, pelvic fractures
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Asetabulum kırıkları anatomik redüksiyon gerektiren eklem içi kırıklardır. Doğru redüksiyon manevralarını yapmak ve cerrahide başarıya ulaşmak için kırığın patoanatomisini tam olarak anlamak gereklidir. Bizim çalışmadaki amacımız, çift kolon kırıklarında femur başının medialize olduğunu, fakat transvers kırıklarda çoğunlukla medialize olmadığını göstermekti. Gereç ve Yöntem: Tarafımızca cerrahi tedavi yapılan 53 hastanın bilgisayarlı tomografi görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya cerrahi tedavi gerektiren kontralateral sakroiliak ve simfizis pubis ayrışması olan hastalar dahil edilmedi. Bilgisayarlı tomografi kesitleri MultiPlanar Reformat görüntüde düzenlendi. Aksiyel iskelet ile ilişkisi bozulmamış olan sakrum ölçümlerde referans alındı. Sagittal düzlemde sakrumu tam ortadan ve dik olarak kesen kesit (M kesiti) pelvis orta hattı olarak belirlendi. Kırık taraf femur başının M kesitine olan mesafesi (b) ve sağlam taraf femur başının M kesitine olan mesafesi (a) ölçüldü. Çıkan sonuçların birbirine oranı (b/a), femur başının yer değiştirmesini gösterdi. Bulgular: Transvers kırıklı hastalarda (n=26) femur başı deplasmanının (b/a) medyan değeri 0,9950 (0,9700-1,0300) idi. Çift kolon kırıklı hastalarda (n=27) femur başı deplasmanının (b/a) medyan değeri 0,7600 (0,6500-0,8600) idi. Ölçüm sonuçlarına göre iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Transvers tip asetabulum kırıklarında klasik olarak bilinen tanımlamanın tersine, femur başı çoğunlukla medializasyon göstermemektedir. Bu yanılgı sanılanın aksine, transvers kırıklarda süperior iliak parçanın iskiopubic parçadan daha hareketli olmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acetabulum fractures are intra-articular fractures that require anatomical reduction. It is necessary to fully understand the pathoanatomy of the fracture in order to perform the correct reduction maneuvers and to be successful in surgery. Our aim was to show that the femoral head is medialized in both column fractures, but mostly not medialized in transverse fractures. Materials and Methods: Computerized tomography images of 53 patients who underwent surgical treatment by us were retrospectively analyzed. Patients with contralateral sacroiliac and symphysis pubis separation which requires surgical treatment were not included in the study. Computerized tomography sections were arranged in the MultiPlanar Reformat image. The sacrum, whose relationship with the axial skeleton was intact, was taken as a reference in the measurements. The section (M-section) that cuts the sacrum in the sagittal plane exactly in the middle and perpendicularly was determined as the midline of the pelvis. The distance of the fracture side femoral head to the M section (b) and the distance of the intact side femoral head to the M section (a) were measured. The ratio of the results (b/a) showed the displacement of the femoral head. Results: The median value of femoral head displacement (b/a) in patients with transverse fractures (n=26) was 0.9950 (0.9700-1.0300). The median value of femoral head displacement (b/a) in patients with both column fractures (n=27) was 0.7600 (0.6500- 0.8600). According to the results, the difference between the two groups was statistically significant. Conslusion: In contrary to the classical definition of transverse type acetabular fractures, the femoral head usually does not show medialization. This misconception results from the superior iliac part being more mobile than the ischiopubic part in transverse fractures, contrary to popular belief.