İVF ve embriyo transferi sikluslarında folikül sıvılarında l- karnitin, antimüllerian hormon (AMH) düzeyleri ile oosit matürasyonu, kalitesi ve gebelik sonuçları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between L-carnitine, antimullerian hormone (AMH) levels and oocyte maturation, quality and pregnancy outcomes in follicular fluids in İVF and embryo transfer cycles
  1. Tez No: 762666
  2. Yazar: MEHMET İNCEBIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT ULAŞ BARUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: anti-müllerian hormon, embriyo transferi, folikül stimülan hormon, infertilite, L-karnitin, folikül sıvısı, Anti-mullerian hormone, embryo transfer, follicle stimulating hormone, infertility, L-carnitine, follicle fluid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada IVF ve embriyo transferi sikluslarında folikül sıvılarında L-karnitin, antimüllerian hormon düzeyleri ile oosit matürasyonu, kalitesi ve gebelik sonuçları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İnfertilite nedeni ile takip edilen, ICSI ve ET için kontrollü overyan hiperstimulasyon yapılması planlanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Antagonist protokol kullanılarak ovulasyon indüksiyonu yapıldı. Elde edilen oositlerin ve fertilize olan embriyoların gebelik başarı oranı değerlendirildi. L-karnitin ve AMH seviyelerinin embriyo kaliteleri, oosit maturasyonu, fertilizasyon, biyokimyasal gebelik ve klinik gebelik oranları ile korelasyonu değerlendirildi. Verilerin analizi SPSS 22 programı ile yapıldı. Pearson, Spearman's Korelasyon katsayısı Student's t tesi ve Mann-Whitney U testi kullanıldı. Bazı serum parametrelerinin gebelik oluşumunu öngörmede bir tanı testi olarak kullanılabilirliğini belirlemek için ROC eğrisi çizildi. Çalışmaya toplamda 60 kişi dahil edildi. Toplanan oosit sayısı düşük olan katılımcıların yaş ortalamasının daha fazla olduğu görüldü. Toplanan oosit sayısı yüksek olan katılımcıların kan AMH değeri ortalamasıdaha yüksekti ve FSH değeri ortalaması daha düşüktü. Gebelik sonucu pozitif olan katılımcıların FSH değeri daha düşüktü. FSH değeri ortalamaları ile metafaz I ve II aşamasındaki oosit sayısı, germinal vezikül sayısı, toplanan oosit sayısı arasında negatif yönde bir korelasyon olduğu görüldü. Hem gebelik sonucuna göre hem de toplanan oosit sayısınagöre folikül sıvısı AMH ve L-karnitin ortalamaları arasında anlamlı fark saptanmadı. Bu çalışmada IVF ve embriyo transferi sikluslarında folikül sıvılarında L-karnitin, antimüllerian hormon düzeyleri ile oosit matürasyonu, kalitesi ve gebelik sonuçları arasındaki anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the relationship between L-carnitine and antimullerian hormone levels in follicular fluids and oocyte maturation, quality and pregnancy outcomes in IVF and embryo transfer cycles. Patients who were followed up for infertility and planned for controlled ovarian hyperstimulation for ICSI and ET were included in the study. Ovulation induction was performed using the antagonist protocol. The pregnancy success rate of the obtained oocytes and fertilized embryos was evaluated. Correlation of L-carnitine and AMH levels with embryo quality, oocyte maturation, fertilization, biochemical pregnancy and clinical pregnancy rates were evaluated. Data analysis was done with SPSS 22 program. Pearson, Spearman's Correlation coefficient Student's t test and Mann-Whitney U test were used. The ROC curve was drawn to determine the utility of antioxidant values as a diagnostic test in predicting the occurrence of pregnancy. A total of 60 people were included in the study. It was observed that the average age of the participants with a low number of collected oocytes was higher. Participants with a high number of retrieved oocytes had a higher mean blood AMH value and a lower mean FSH value. Participants with a positive pregnancy result had lower FSH values. It was observed that there was a negative correlation between the mean FSH value and the number of oocytes in metaphase I and II, the number of germinal vesicles, and the number of oocytes collected. There was no significant difference between the mean of follicular fluid AMH and L-carnitine according to both the pregnancy outcome and the number of oocytes collected. In this study, no significant relationship was found between L-carnitine and antimullerian hormone levels in follicular fluids and oocyte maturation, quality and pregnancy outcomes in IVF and embryo transfer cycles.