Dizel yakıtlı selenoid valf enjektöründe kavitasyonun incelenmesi
Investigation of cavitation in diesel fuel selenoid valve injector
  1. Tez No: 762758
  2. Yazar: AYSUN ARGUVANLIKÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZAY AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Injector, Cavitation, Diesel Selenoid Valve, REM, ELAM
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma kapsamında farklı basınç seviyelerinin selenoid valfli dizel enjektörlerde meydana gelen kavitasyon erozyonuna etkisi deneysel yöntemler ile araştırılmıştır. Test edilecek parçalar, tam bir enjektör olmamakla beraber testin amacına uygun olarak üretilmiştir. Kavitasyonlu akış, sabit kütle akış özelliğine sahiptir. Test süresi boyunca test parçalarının içinden geçen yakıtın kütle akış oranı sabit ve oldukça yüksektir. İlk sistem basıncı 1600 bar ve test süresi 25 saattir. Diğer sistem basınçları 1400 bar, 1200 bar, 1000 bar ve 800 bar'dır. Basınç seviyeleri düştükçe test süresi uzayarak sırasıyla her bir basınç seviyesi için 25, 25, 50, 75 ve 250 saattir. Her bir basınç seviyesi için iki adet test parçası kullanılmıştır. Kavitasyon erozyonunun ilerlemesini takip edebilmek için her 12,5 saatte bir ara ölçüm yapılmıştır. Bu ara ölçümler sırasıyla REM resim, ELAM sıvısı dökme, ELAM fotoğraflama ve AL uzunluğunun ölçülmesidir. Bütün basınç seviyelerinde testler gerçekleştirilerek sonuçlar irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre basınç seviyesinin azalması ile kavitasyon erozyonunda azalma olduğu görülmüştür. Aynı basınç seviyesinde test edilen parçalarda test süresinin uzaması ile kavitasyon erozyonunun ilerlediği gözlemlenmiştir. Test sonuçları kullanılarak kavitasyon erozyonuna maruz kalan alan miktarı çalışma kapsamında yazılan python programı kullanılarak hesaplanmıştır ve sonuçlar irdelenmiştir. Anahtar Kelimler: Enjektör, Kavitasyon, Dizel Selenoid Valf, REM, ELAM
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different pressure levels on cavitation erosion in diesel injectors with selenoid valve was investigated by using experimental methods. Test parts are not a complete injector, but which were produced specially on purpose. Cavitation flow has constant mass flow rate. During the test period, the mass flow rate of the fuel passing through the test pieces is constant and quite high. The initial system pressure is 1600 bar, and the test time is 25 hours. Other system pressures are 1400 bar, 1200 bar, 1000 bar and 800 bar. As the pressure levels decrease, the test time increases, respectively, 25, 25, 50, 75 and 250 hours for each pressure level. Two test pieces were used for each pressure level. Intermediate measurements were made every 12.5 hours to monitor the progress of cavitation erosion. These intermediate measurements are REM pictures, ELAM liquid pouring, ELAM pictures and AL length measurement, respectively. Tests were carried out at all pressure levels and the results were examined. According to the results obtained, it was observed that there was a decrease in cavitation erosion with the decrease of the pressure level. It was observed that the cavitation erosion progressed with the prolongation of the test time in the parts tested at the same pressure level. Using the test results, the amount of area exposed to cavitation erosion was calculated using the python program written within the scope of the study and the results were examined.