Ruh ve beden düalizmine karşı John Searle'ün biyolojik doğalcılık yaklaşımı
John Searle's biological naturalism approach against soul and body dualism
  1. Tez No: 762759
  2. Yazar: ZEHRA ETİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Zihin, düalizm, Descartes, biyolojik doğalcılık, John Searle, Mind, dualism, Descartes, biological naturalism, John Searle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Zihin felsefesinde düalizm anlayışının kökenleri Antik Çağ'a kadar uzanmaktadır. Pythagorasçılardan etkilenen Platon'un idealar dünyasına ait düşüncelerinin temelinde ruh ve beden ayrılığı vardır. Platon'un ruhun idealar dünyasında özünü bulacağı anlayışı Modern dönemde Descartes'ın felsefesine yansımış, ruh ve bedenin birbirinden ayrı ve birbirine indirgenemez şekilde bağımsız olduğu düşüncesi düalizm kuramının temelini oluşturmuştur. Düalizm kuramı, zihin felsefesinin temel taşlarından biri olmasına rağmen ruh ve beden arasındaki etkileşimin nasıl gerçekleştiği konusunda kabul edilir bir sonuca ulaşamamıştır. Günümüzde zihin felsefesi konusunda bilinen kuramlar dışında daha farklı yaklaşımlar mevcuttur. Bunlar arasında en çok konuşulanlardan biri de John Searle'e ait olan Biyolojik Doğalcılık anlayışıdır. Düalizmden farklı olarak John Searle, zihin beden sorununa kendi bakış açısıyla yeni bir çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. Searle'e göre, bilinç beynin alt düzeydeki çalışma süreçlerinin neden olduğu üst düzey bir özelliktir. Searle, bilincin bilimsel olarak incelenmesi için nesnel bir varlığa sahip olmasına gerek olmadığını, bilincin sahip olduğu öznel niteliklerin fiziksel bir dünya anlayışı içine yerleşebileceğini çalışmalarında açıklamaktadır. Düalizmi modası geçmiş bir kuram olarak gören John Searle'ün geleneksel yaklaşımlardan farklı öznel, niteliksel durumların beynin üst düzey nitelikleri olduğu bütüncül zihin anlayışı bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The origins of the concept of dualism in the philosophy of mind go back to Antiquity. Influenced by the Pythagoreans, Plato's thoughts on the world of ideas are based on the separation of soul and body. Plato's understanding that the soul will find its essence in the world of ideas, the idea that the soul and body are separate and irreducibly independent from each other, which was reflected in Descartes' philosophy in the modern period, formed the basis of the theory of dualism. Although the dualism theory is one of the cornerstones of the philosophy of mind, it has not reached an acceptable conclusion about how the interaction between the soul and the body occurs. Today, there are different approaches to the philosophy of mind apart from the known theories. One of the most talked about among these is the understanding of Biological Naturalism belonging to John Searle. Unlike dualism, John Searle aims to bring a new solution to the mind-body problem with his own perspective. According to Searle, consciousness is a high-level feature caused by the lower-level working processes of the brain. Searle explains in his studies that consciousness does not need to have an objective existence for scientific examination, and that the subjective qualities of consciousness can be placed in a physical world understanding. The holistic understanding of mind of John Searle, who sees dualism as an outdated theory, is the subject of this study, in which subjective, qualitative situations different from traditional approaches are high-level features of the brain.