Doğrudan gelir desteği ödemelerinin tarımsal üretime etkisi: Türkiye örneği
The effect of the income of revenue to the agricultural production: Turkey example
  1. Tez No: 762816
  2. Yazar: SELCAN ÜÇGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAÇOR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan gelir desteği, Tarımsal Üretim, Ekonomik Büyüme, Türkiye, ARDL, Direct income support, Agricultural Product, Economic Growth, Turkey, ARDL
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Tarım, günümüzde ve gelecekte önemini kaybetmeyecek, insanlık tarihinin en önemli iktisadi ve sosyal yapılarından olarak varlığını sürdürmüştür. Farklı gelişmişlik düzeyinde olan tüm ülkeler tarım sektörüne önem vermiştir. Tarımsal destekleme politikaları, tarımda verimlilik, tarımda üretim artışı sağlamak ve tarım kesiminin gelir düzeyini yükseltmek gibi nedenlerle farklı destekleme yöntemleri uygulanmaktadır. 2001 yılı öncesinde tarımsal destekleme politikaları Türkiye'de, pazar fiyatı, girdi desteği ve kredi tahsisi içeren yapıda olmuştur. 2001'de uygulamaya konulan Tarım Reformu Uygulama Projesi sonrasında, doğrudan gelir desteklerini temel alan ve üretim üzerinde etkileri sınırlandırılmış yeni politikalar uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 1980-2020 döneminde uygulanan doğrudan gelir desteği politikalarının, tarımsal üretime etkisinin ortaya konulmasıdır. ARDL modeli katsayılarına göre doğrudan gelir desteği tarımsal üretimi hem kısa hem uzun dönemde pozitif yönde etkilemektedir. Bu sonuç istatistiksel açıdan da anlamlıdır. Analize eklenen diğer bağımsız değişkenlerden Türkiye'de yıllar itibariyle kullanılan traktör sayısı ve tarımsal ihracat da tarımsal üretimi pozitif olarak etkilemiştir. Bu sonuçlar kısa dönemde de uzun dönemde de istatistiksel olarak anlamlıdır. Traktör sayısının tarımda makineleşmeyi de temsil ettiği hesaba katılırsa, tarım sektöründe makineleşme, üretim artışı açısından önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Agriculture is a sector that will not lose its importance today and in the future, and has survived as one of the most important economic and social structures in the history of humanity. Regardless of the level of development, all countries have given importance to the agricultural sector. Agricultural support policies are implemented by using different support tools for purposes such as productivity in agriculture, increasing production in agriculture and increasing the income level of the agricultural sector. Agricultural support policies in Turkey prior to 2001 displayed a structure mainly based on input support, market price and credit support. After the Agricultural Reform Implementation Project, which started to be implemented in 2001, new policies based on direct income support and limited effects on production have been started to be implemented. The aim of this study is to reveal the effect of direct income support policies implemented in Turkey in the 1980-2020 period on agricultural production. According to the ARDL model coefficients, direct income support affects agricultural production positively both in the short and long term. This result is also statistically significant. Among the other independent variables added to the analysis, the number of tractors used in Turkey over the years and agricultural exports also positively affected agricultural production. These results are statistically significant both in the short term and in the long term. Considering that the number of tractors also represents mechanization in agriculture, mechanization in the agricultural sector plays an important role in terms of production increase.