Sınıf öğretmenlerinin dijital yeterlilikleri ile yaratıcı kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between digital qualifications and creative personality of classroom teachers
- Tez No: 762829
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞİN KAPLAN SAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde Teknoloji Kullanımı, Dijital Yeterlilik, Eğitimde Dijital Yeterlilik, Yaratıcılık, Yaratıcı Kişilik Özellikleri, Use of Technology in Education, Digital Competence, Digital Competence in Education, Creativity, Creative Personality Traits
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişiminin eğitimi her yönüyle değiştirdiğini görebilmekteyiz. Öğrenme biçimi, öğrenme süresi, öğrenme materyalleri, öğrenme hedefleri bu değişimin en dikkat çeken unsurlarıdır. Eğitimde bu değişimler yaşanırken eğitimin klavuzlayanı olarak öğretmenin değişmesi ve bu anlamda kendini geliştirmesi beklenen bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğretmenden beklenen yeterlilikler ve beceriler eğitimin değişimiyle birlikte farklılaşmıştır. Dijital yeterlilik bu anlamda en yeni yeterliliklerden biri olarak göze çarpmaktadır. Öğretmenin dijital yeterliliğini var olan özellikleriyle birleştirmesi ve bunu sınıf içinde kullanabilmesi eğitimin kalitesini artıracak ve böylece günümüzde istenen eğitim düzeyine ulaşılmasına katkı sağlayacaktır. Öğretmenin birçok kişilik özelliği öğretme becerisini etkilemekle birlikte dijitalle ilişkisi dikkate değer olan yaratıcı kişilik özelliğidir. Bu çalışmada öğretmenin yaratıcı kişilik özellikleri merkeze alınarak dijital yeterlilikleri çeşitli açılardan incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin dijital yeterlilik düzeylerinin ve yaratıcı kişilik özelliklerinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim yılı içinde Türkiye'nin farklı illerinde çalışan sınıf öğretmenleri; örneklemini ise 2021-2022 eğitim öğretim yılı içinde Türkiye'nin farklı illerinde aktif olarak derse giren 496 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini oluşturan öğretmenler elverişli örnekleme yoluyla ile seçilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 25.0 istatistik programında; betimsel analiz, t-testi ve ANOVA testlerinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda çalışmaya katılan sınıf öğretmenlerinin dijital yeterliliklerinin ve yaratıcı kişilik özelliklerinin düzeyi belirlenmiştir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin yaratıcılık özellikleri ve dijital yeterliliklerinin çeşitli değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Son olarak sınıf öğretmenlerinin dijital yeterlilikleri ile yaratıcı kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, we can see that the development of technology has changed education in every aspect. Learning style, learning time, learning materials, learning objectives are the most striking elements of this change. While these changes are being experienced in education, it is an expected result that the teacher, as the guide of education, will change and improve himself in this sense. Competencies and skills expected from the teacher have changed with the change in education. In this sense, digital competence stands out as one of the newest qualifications. Combining the digital competence of the teacher with its existing features and using it in the classroom will increase the quality of education and thus contribute to the achievement of the desired education level today. Although many personality traits of the teacher affect the teaching skill, it is the creative personality trait whose relationship with digital is remarkable. In this study, the creative personality traits of the teacher were centered and their digital competencies were examined from various perspectives. The purpose of this research is to determine the digital competence levels and creative personality traits of classroom teachers and to examine the relationship between them. The universe of the research consists of classroom teachers working in different provinces of Turkey in the 2021-2022 academic year; the sample consists of 496 classroom teachers who are actively taking classes in different provinces of Turkey in the 2021-2022 academic year. The teachers constituting the sample of the study were selected through convenient sampling. The data obtained from the study were included in SPSS 25.0 statistical program; descriptive analysis, t-test and ANOVA tests were analyzed. As a result of the analysis, the level of digital competence and creative personality traits of the classroom teachers participating in the study was determined. In addition, it was found that the creativity characteristics and digital competencies of the classroom teachers showed a significant difference according to various variables. Finally, it was seen that there was a significant relationship between the digital competencies of classroom teachers and creative personality traits.