Talat Koçyiğit'in hayatı, eserleri ve tefsirdeki metodu
Talat Koçyiğit's life, works and method of interpretation
- Tez No: 762850
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF TOPYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Talât Koçyiğit, tefsir, hadis, Kur'an'ı Kerim, meal ve tefsiri, Talat Koçyiğit, tafsir, hadith, Quran, translation and commentary
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kur'an-ı Kerim 23 yılda peyderpey indirilmiş bir kitaptır. Kur'an'ın tedricen indirilmesinin amaçlarından biri anlaşılması ve yaşanmasıdır. Kur'an'ı ilk anlayan, kendisine vahiy indirilen Hz. Muhammed'dir. Hz. Peygamberden sonra da sahabe ve tabiin Kur'an yolunda ömürlerini vakfetmişlerdir. Kur'an hidayet rehberi olarak gönderilmiştir. Sahabe ve tabiinden sonra her asır içerisinde günün şartlarına göre tefsirler yazılmıştır. Son dönemde de (Prof.Dr) Talât Koçyiğit (1927-2011) Kur'an'ı Kerim Meal ve Tefsiri adlı çalışmayı kaleme almıştır. Koçyiğit eserini açık ve anlaşılır bir dille yazmıştır. Müellif her ne kadar tefsir yazsa da branşı hadis olduğundan hadislerle ayetler arasındaki ahengi yakalamıştır. Bu çalışmada Koçyiğit'in hayatından ve eserlerinden, ilmi kişiliğinden söz etmeye çalışılmıştır. Çalışmanın devamında geleneksel tefsirlerde olduğu gibi önce ayetle ve hadisle sonra sahabe sözüyle tefsir etmenin yanı sıra Kur'an ilimleri ve güncel tefsir problemlerine yer verilmiştir. Her bir konuda göze çarpan örnekler incelenmiş ve çalışmada yer verilmiştir. Yer verilemeyenler de dipnotta kaynak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an is a book that was revealed gradually over 23 years. One of the purposes of the gradual revelation of the Qur'an is to be understood and lived. The first person to understand the Qur'an is Hz. He is Mohammed. Hz. After the Prophet, the Companions and the Tabi'in dedicated their lives in the way of the Qur'an. The Qur'an was sent as a guide. After the Companions and the Tabi'un, tafsirs were written in every century according to the conditions of the day. Recently, (Prof.Dr) Talat Koçyiğit(1927-2011) has written the study of the Quran Meal and its Tafsiri. Koçyiğit wrote his work in a clear and understandable language. Although the author wrote tafsir, he caught the harmony between hadiths and verses because his branch was hadith. In this study, it has been tried to talk about Koçyiğit's life and works, his scientific personality. In the continuation of the study, as in traditional tafsir, the Qur'an sciences and current tafsir problems are included, as well as tafsiring first with verse and hadith and then with the word of the Companions. The outstanding examples in each subject were examined and included in the study. Those that could not be included are also cited in the footnote.