Marka değerinin tespitinde etkili olan faktörler ve borsa İstanbul'da sektörel bir uygulama
Factors influencing the determination of brand value and a sectoral practice in borsa Istanbul
  1. Tez No: 762854
  2. Yazar: MERVE PİRİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN BERNA İPEKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Değeri, Hirose Yöntemi, Panel Veri Analizi, Brand Value, Hirose Method, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Marka kavramının zamanla önemli hale gelmesi, marka değerinin hesaplanmasını ve hesaplama yapılırken hangi yöntemlerin kullanılması gerektiğini gündeme getirmiştir. Soyut bir kavram olan markanın yarattığı değeri saptamak oldukça güçtür. Birçok gerçek ve tüzel kişi tarafından marka değerinin tespit edilebilmesi için finansal verilere dayalı, tüketici gruplarının davranışlarına dayalı ve her iki yöntemin bir arada kullanıldığı yöntemler geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Hirose yöntemi ile firmaların marka değeri hesaplanıp COVID-19 pandemisi süresinde değerlerdeki değişiklikleri incelemek ve yöntem değişkenlerinin marka değeri üzerinde firmaya, zamana ve sektörlere göre değişiklik gösterip göstermediğini panel veri analizi ile belirlemektir. Bu amaçla Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren 2013-2021 yılları arasında verilerine ulaşılabilen 34 firmaya ait finansal tablo verileri kullanılarak 2017-2021 yıllarına ait marka değerleri hesaplanmıştır. Gerçekleştirilen uygulamalar sonucunda COVID-19 sürecinin firmaların marka değerleri üzerinde olumlu ve olumsuz değişimler meydana getirdiği belirlenmiş, değişkenlerin firmaya ve döneme göre anlamlı farklılıklar gösterdiği, fakat sektör değiştikçe bağımsız değişkenlerin marka değeri üzerinde etkisinin farklılaşmadığı tüm sektörlerde aynı etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that the concept of brand has become important over time has brought up the calculation of brand value and which methods should be used while calculating. It is very difficult to determine the value created by the brand, which is an abstract concept. In order to determine the brand value by many natural and legal persons, methods based on financial data, based on the behavior of consumer groups, and methods in which both methods are used together were developed. The aim of this study is to calculate the brand value of the companies with the Hirose method, to examine the changes in the values during the COVID-19 pandemic, and to determine whether the method variables vary on the brand value according to the company, time and sectors with panel data analysis. For this purpose, brand values for the years 2017-2021 were calculated by using the financial table data of 34 companies operating in Borsa Istanbul, whose data could be accessed between the years 2013-2021. As a result of the practices carried out, it was determined that the COVID-19 process caused positive and negative changes in the brand values of the companies, the variables showed significant differences according to the company and the period, but the effect of the independent variables on the brand value did not differ as the sector changed, and it had the same effect in all sectors.