Kamu ortaokullarında görevli öğretmenlerin akış deneyimlerinde öz liderlik ve pozitif psikolojik sermayenin rolü
The role of self-leadership and positive psychological capital in the flow experiences of public secondary school teachers
  1. Tez No: 762935
  2. Yazar: ÇİMEN ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA USLU GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenler, akış deneyimi, pozitif psikolojik sermaye, öz liderlik, Teachers, flow experience, positive psychological capital, self-leadership
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma Mersin ili merkez ilçeleri (Yenişehir, Akdeniz, Toroslar, Mezitli) kamu ortaokullarında görevli öğretmenlerin akış deneyimleri üzerinde öz liderlikleri ile pozitif psikolojik sermaye algılarının rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma yönteminde tasarlanan araştırmada ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Mersin ili dört merkez ilçesindeki kamu ortaokullarında görev yapmakta olan toplam 636 (361 kadın, 275 erkek) öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada evrene ulaşmanın güçlüğü göz önünde bulundurularak küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın verileri, Turan ve Pala tarafından Türkçeye uyarlanan“Çalışmada Akış Deneyimi Ölçeği”; Tösten ve Özgan tarafından geliştirilen“Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği”ile Konan ve Atik tarafından Türkçeye uyarlanan“Öz Liderlik Ölçeği”aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Toplam örneklem için elde edilen bulgular öz liderlik ve pozitif psikolojik sermaye algısı değişkenlerinin birlikte öğretmenlerin akış deneyiminde toplam varyansın % 25'ini açıkladığını göstermektedir. Toplam örneklem grubu için öz liderlik ögesinin öğretmenlerin akış deneyimini açıklayan en güçlü değişken olduğu saptanmıştır. Kadın ve erkek örneklem grubuna yönelik yapılan çoklu ve adımsal regresyon analizinin sonucunda kadın örneklem grubu için öz liderlik ve pozitif psikolojik sermaye algısının akış deneyiminin anlamlı yoldayıcıları olduğu belirlenmiştir. Erkek örneklem grubu için ise öz liderlik anlamlı bir yordayıcıyken pozitif psikolojik sermaye algısının akış deneyimini anlamlı düzeyde yordamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Söz edilen bulgular konu üzerine oluşan alanyazın dikkate alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role of self-leadership and positive psychological capital perceptions on the flow experiences of teachers working in public secondary schools in the central districts of Mersin (Yenişehir, Akdeniz, Toroslar, Mezitli). For this purpose, the relational survey model was used in the study, which was designed in a quantitative research design. The study sample consists of a total of 636 (361 female, 275 male) teachers working in public secondary schools in four central districts of Mersin in the 2021-2022 academic year. The cluster sampling method was used in the research considering the difficulty of reaching the universe and the financial difficulties. The data were collected by the“Flow Experience Scale”,“Positive Psychological Capital Scale”, and“Self-Leadership Scale”. The data were analyzed through the SPSS 22.0 program. Findings for the total sample showed that the variables of self-leadership and positive psychological capital perception together explain 25% of the total variance in teachers' flow experience. For the total sample, self-leadership was found to be the strongest variable explaining the flow experience of teachers. As a result of the multiple and stepwise regression analysis for the female and male sample groups, it was determined that self-leadership and positive psychological capital perception were significant contributors to the flow experience for the female sample group. For the male sample group, while self-leadership skills were a significant predictor, positive psychological capital perception did not significantly predict flow experience. The findings were discussed by considering the literature.