Bireylerin giysi tarzları ve giysi renk tercihlerinin sosyal görünüş kaygısı açısından incelenmesi
Examination of individuals' clothing styles and clothing color preferences in terms of social appearance concerns
- Tez No: 762988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Giysi, giysi tarzları, renk, sosyal görünüş kaygısı, Clothing, clothing styles, color, social appearance anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giysi; insanlık tarihinin ilk zamanlarına kadar uzanan bir olgu olup insan vücudunu doğa şartlarından koruyan, estetik bir görünüm sağlayan, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmelere paralel olarak değişip gelişen çeşitli türde giysiler ve bu giysilerin kullanılış biçimleridir. Moda ise; temelde öncelikle giyim aracılığı ile ifade edilmiş ve genel olarak kıyafetlerle ilişkilendirilmiştir. Kendisinin varlığını fark ettirmek isteyen insanoğlu bunu ilk olarak dış görünüşü ile ifade etmeye çalışır. Kişilerin giyim tarzları, onların zevklerini, sosyal ve ekonomik durumlarını, ait oldukları sınıfların ipuçlarını ortaya koyar. Temel ihtiyaçlarla başlayan giyinme gereksinimi; günümüz toplumunda, kendisine kimlik edinmek dolayısıyla da farklı stillere sahip olmak gibi bir gerekliliğe dönüşmüştür. Günlük yaşantımızda birçok farklı giyim tarzını görmek mümkündür. Işığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak gözümüzde bıraktığı etki olan renk, giyside kullanıldığında, kişilerin formunu ve vücut ölçülerini de etkileyen bir unsurdur. İnsanlar başkalarının karşısına çıktığında, karşı tarafın kendisi hakkındaki görüşlerini önemsemekte ve bu durum karşısında kaygı yaşayabilmektedir. Sosyal görünüş kaygısı; sağlıklı beden imajının oluşmamasına, olumsuz beden algısına ve kişinin benlik saygısına bağlı bir kavram olup, insanların görünüşleri ile ilgili olarak yaşadıkları kaygı olarak ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Clothes; It is a phenomenon that dates back to the early times of human history, and it is a variety of clothing that protects the human body from natural conditions, provides an aesthetic appearance, and also changes and develops in parallel with social, economic and technological developments, and the way these clothes are used. If fashion; basically it was primarily expressed through clothing and generally associated with clothing. The human being, who wants to make herself/himself aware of her existence, first tries to express it with her external appearance. People's clothing styles reveal their tastes, social and economic status, and clues to the classes they belong to. The need for dressing starting with basic needs; In today's society, it has become a necessity to acquire an identity for oneself and thus to have different styles. It is possible to see many different styles of clothing in our daily life. Color, which is the effect of light on our eyes by reflecting after it hits objects, is an element that also affects the form and body size of people when used in clothing. When people appear in front of others, they care about the opinions of the other party about themselves and may experience anxiety in the face of this situation. Social appearance anxiety; It is a concept that depends on the lack of a healthy body image, negative body image and self-esteem of the person, and can be expressed as the anxiety that people experience about their appearance.