Siyer yazıcılığı bağlamında İbnü'l-Esîr
Ibnu'l-Esir in the context of sirar writing
- Tez No: 763024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, İbnü'l-Esîr, Siyer, Islamic history, İbnu'l-Esîr, Siyer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, Cezîre bölgesinde yetişmiş ve tarihte önemli bir yeri olan İbnü'l-Esîr'in tarihçiliğini incelemektir. İbnü'l-Esîr, 555/1160 yılında doğmuş olup 630/1233 yılında vefat etmiştir. İbnü'l-Esîr İslâm medeniyetinde tanınmış olup, kendi adından söz ettirmiş bir tarihçi olması yanında aynı zamanda meşhur bir hadisçidir. İbnü'l-Esîr elde ettiği tarihî bilgi, malzeme ve birikimlerini titizlikle değerlendirmiştir. Tarih ve siyer yazıcılığına tecrübesi ve birikimleri ile katkı yapmış, kendisinden sonraki nesillere bu bilgi, malzeme ve birikimlerini aktarmıştır. Yıllar geçtikçe Müslümanlar bu mirası titizlikle korumuş ve bu mirasa sahip çıkarak gereken ehemmiyeti göstermişlerdir. İslâm medeniyetine bağlı olarak farklı coğrafyalarda yaşayan Müslümanlar İbnü'l-Esîr'in eserlerini tercüme etmişlerdir. İslâm tarihinde özel bir yeri olan İbnü'l-Esîr'in, siyer düşüncesine ilişkin prensiplerini elde etmek, buna paralel olarak siyere bakış açısını tespit etmek önceliğimizdir. İbnü'l-Esîr'i daha yakından tanımak ve daha iyi anlamak için birtakım bilgiler de bu çalışmada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the historiography of İbnu'l-Esîr, who was raised in the Cezire region and has an important place in history. One of the most important sciences of the Islamic world is history. İbnu'l-Esîr was born in 555/1160 and died in 630/1233. İbnu'l-Esîr is a well-known historian in the Islamic civilization, and he also makes an indelible impression as well as a famous hadithist. İbnu'l-Esîr has meticulously evaluated his historical knowledge studies and experiences. He contributed to the history and sirah writing with his experience and knowledge and left his knowledge studies and experiences to the next generations. Throughout the years, Muslims have carefully protected his heritage and have shown the necessary importance by protecting this heritage. Muslims living in different geographies depending on the Islamic civilization translated the works of İbnu'l-Esîr into their languages. The priority of this study is to obtain the principles of İbnu'l-Esîr, who has an important position in the history of Islam, regarding the thought of sirah, and to determine his approach to sirah. In this study, there is also certain information to get to know and understand İbnu'l-Esîr better.