Başlığın boru hattı etrafındaki akıma etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of spoilers on flow around a pipeline
  1. Tez No: 763125
  2. Yazar: MÜCELLA İLKENTAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALPER ÖNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boru Hattı, Başlık, HAD, Pipeline, Spoiler, CFD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
BAŞLIĞIN BORU HATTI ETRAFINDAKİ AKIMA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Mücella İLKENTAPAR Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Eylül 2022 Danışman: Prof. Dr. Ahmet Alper ÖNER ÖZET Açık deniz boru hatları, meydana gelebilecek hasarları önlemek amacıyla deniz tabanına gömülmektedir. Erozyon ya da hareketli deniz tabanının yer değiştirmesi yerel oyulmaları ve dolayısıyla boru hattının kendi kendine gömülmesini sağlayabilmektedir. Oyulmanın oran ve miktarının artırılması amacıyla, boru hattı üzerine başlık yerleştirilmektedir. Bu tez çalışmasında, boru hattı üzerine başlık yerleştirilmesinin boru hattına olan etkisi deneysel ve sayısal olarak incelenmiştir. Kanal tabanı etkisinin ihmal edildiği çalışmada Reynolds 14000 değeri ile çalışılmıştır. Silindir etrafındaki akımı görselleştirmek için duman-teli deneyi, aerodinamik katsayıları belirlemek için aerodinamik kuvvet deneyi, akım hız profilini incelemek için sıcak tel anemometresi deneyi, silindir etrafındaki basınç dağılımını incelemek için basınç ölçüm deneyi yapılmıştır. Deneyler başlıksız tek silindir ve başlıklı tek silindir için yapılmış ayrıca silindirlerin arka arkaya yerleştirilmesi durumu da araştırılmıştır. Silindirler arası boşluk oranı L/D = 2, 4 ve 7 için hem memba hem mansap silindirinin başlıksız olduğu durum, hem memba hem mansap silindirinin başlıklı olduğu durum, memba silindiri başlıksız mansap silindiri başlıklı olan durum ve memba silindiri başlıklı mansap silindiri başlıksız olan durum için deneyler yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar ANSYS FLUENT paket programı ile modellenmiştir. Deney sonuçları silindire başlık eklenmesinin silindire etkiyen sürükleme kuvvetini artırdığını ayrıca negatif kaldırma kuvveti oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SPOILERS ON FLOW AROUND A PIPELINE Mücella ILKENTAPAR Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences PhD Thesis, September 2022 Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Alper ÖNER ABSTRACT Offshore pipelines are buried in the seabed to prevent damage. Erosion or displacement of the moving seafloor can cause local scours and thus self-embedding of the pipeline. In order to increase the rate and amount of scour, a spoiler is placed on the pipeline. In this thesis, the effect of placing a spoiler on the pipeline was investigated experimentally and numerically. In the study, in which the channel floor effect was neglected, the Reynolds value of 14000 was used. Smoke-wire test to visualize the flow around the cylinder, aerodynamic force test to determine the aerodynamic coefficients, hot-wire test to examine the flow velocity profile, and pressure measurement experiment to examine the pressure distribution around the cylinder were performed. Experiments were made for a single cylinder without a spoiler and a single cylinder with a spoiler, and tandem cylinders was also investigated. For the gap ratio between cylinders L/D=2, 4 and 7, for the case where both upstream and downstream cylinder are without spoiler, both upstream and downstream cylinder are with spoiler, upstream cylinder is without spoiler, downstream cylinder is with spoiler, and upstream cylinder is without spoiler, downstream cylinder is without spoiler experiments have been done. Experimental studies were modelled with the ANSYS FLUENT package program. The experimental results show that adding a spoiler to the cylinder increases the drag force acting on the cylinder and also creates a negative lift force.