Okul müdürlerinin liderlik stilleri ile örgütsel mutluluk arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the leadership styles of scholl principals and organizational happiness
- Tez No: 763332
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TİTREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim örgütleri, Liderlik, Okul müdürlerinin liderlik stilleri, Mutluluk, Örgütsel mutluluk, Educational organizations, Leadership, Leadership styles of school principals, Happiness, Organizational happiness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, okul müdürlerinin liderlik stilleri ile örgütsel mutluluk arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak hazırlanan bu çalışmaya 2021-2022 eğitim öğretim yılında Bolu il merkezi, Gerede ve Mudurnu ilçelerindeki özel okullarda ve kamu okullarında farklı eğitim kademelerinde görev yapmakta olan 406 öğretmen katılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenler küme örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla araştırmaya katılan öğretmenlerin demografik özelliklerinin belirlenmesi için“Kişisel Bilgi Formu”, okul müdürlerinin sergiledikleri liderlik stilinin belirlenmesi için Akçekoce ve Bilgin (2016) tarafından geliştirilen ''Liderlik Stilleri Ölçeği'' ve öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeylerinin belirlenmesi için Arslan ve Polat (2017) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ''Örgütsel Mutluluk Ölçeği'' kullanılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmek için SPSS 23.0 programına işlenmiştir. Elde edilen verilerin normal dağılım göstermemesinden dolayı Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi yapılmıştır. Kruskal Wallis testi sonucunda anlamlı bir fark bulunduğunda, farkın sebebini belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmıştır Okul müdürlerinin sergiledikleri liderlik stilleri ile örgütsel mutluluk arasındaki ilişkiyi belirlemek için Spearman Rho sıra korelasyon analizi yapılmıştır. Okul müdürlerinin sergiledikleri liderlik stillerinin öğretmenlerin örgütsel mutluluklarının yordayıcısı olup olmadığını belirlemek için doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, öğretmenler okul müdürlerinin en fazla etik liderlik stiline sahip olduğu algısına sahipken; okul müdürlerinin en az kültürel liderlik stilini sergilediklerini düşünmektedirler. Öğretmenlerin örgütsel mutluluk algılarının da yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Okul müdürlerinin liderlik stilleri ile örgütsel mutluluk algıları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca araştırmada okul müdürlerinin liderlik stillerinin örgütsel mutluluğun anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve öğretmenlerin örgütsel mutluluğunu okul müdürlerinin sergilediği dönüşümcü liderlik %38,5, öğretimsel liderlik %33,5, kültürel liderlik % 32,2 vizyoner liderlik %33,2 ve etik liderlik %33,1 yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between school principals' leadership styles and organizational happiness. 406 teachers working at different education levels in private and public schools in Bolu city center, Gerede and Mudurnu districts in the 2021-2022 academic year, participated in this study, which was prepared by using the relational survey model, one of the quantitative research methods. The teachers participating in the research were selected by cluster sampling method. In order to collect the data of the research,“Personal Information Form”was used to determine the demographic characteristics of the teachers, the“Leadership Styles Scale”developed by Akçekoce and Bilgin (2016) was used to determine the leadership style exhibited by school principals and the“Organizational Happiness Scale”adapted into Turkish by Arslan and Polat (2017) was used to determine the organizational happiness levels of teachers. The obtained data were processed into SPSS 23.0 program to be analyzed. Due to the abnormal distribution of the obtained data, Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis test were performed. When a significant difference was found as a result of the Kruskal Wallis test, the Mann-Whitney U test was used to determine the reason for the difference. Spearman Rho rank correlation analysis was conducted to determine the relationship between school principals' leadership styles and organizational happiness. Linear regression analysis was conducted to determine whether the leadership styles exhibited by school principals were a predictor of teachers' organizational happiness. As a result of the analyses, while teachers have the perception that school principals have ethical leadership style at the most; they think that school principals show cultural leadership style at the least. It is seen that teachers' organizational happiness perceptions are also at a high level. It is seen that there is a positive and moderate relationship between the leadership styles of school principals and their perceptions of organizational happiness. In addition, it was found that the leadership styles of school principals were a significant predictor of organizational happiness and organizational happiness of teachers was predicted by transformational leadership (38.5%), instructional leadership (33.5%), cultural leadership (32.2%), visionary leadership (33.2% and ethical leadership (33.11%).