Tom Stoppard'ın 'Rosencrantz ve Guildenstern Öldüler' adlı oyununun yapısökümcü incelemesi
A deconstructionist analysis of Tom Stoppard's 'Rosencrantz and Guildenstern Are Dead'
  1. Tez No: 763341
  2. Yazar: HAKAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERBİL GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tom Stoppard, Jacques Derrida, Yapısöküm, Rosencrantz ve Guildenstern Öldüler, Tom Stoppard, Jacques Derrida, Deconstruction, Rosencrantz and Guildenstern Are Dead
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Dramatik Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada 20.yy'ın ikinci yarısından itibaren dünya tiyatrosunda oyun yazarlığıyla çok önemli bir yer edinen Tom Stoppard'ın William Shakespeare'in Hamlet eserinden hareketle kaleme aldığı Rosencrantz ve Guildenstern Öldüler adlı yapıtının; Jacques Derrida'nın yapısökümü olarak ortaya attığı kavramın içerdiği diffêrance, iz, kararverilemezlik, ikili karşıtlıklar gibi okuma stratejisine yönelik teknikleri de işaret eden alt kavramlar aracılığıyla okumasının yapılması amaçlanmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde Tom Stoppard'ın hayatı ve genel hatlarıyla tiyatro dünyası mercek altına alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde yapısalcılıktan postyapısalcılığa ve batı metafiziğinin temeline değin Derrida'nın düşünceleri ve ortaya attığı kavramlar ele alınmış, son bölümde de bu kavramlar ışığında Rosencrantz ve Guildenstern Öldüler metninin yapısökümsel bir okuması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate Tom Stoppard, who has gained a very important place in the theater since the second half of the 20th century, and his play“Rosencrantz and Guildenstern Are Dead”, based on William Shakespeare's“Hamlet”through Jacques Derrida's deconstructivism and its sub - concepts diffêrance, trace, undecidability and binary oppositions. In the first part of the work, which consists of three parts, Tom Stoppard's life and the world of theater in general terms are examined. In the second part of the thesis, Derrida's thoughts and concepts from structuralism to poststructuralism and the foundation of western metaphysics were discussed, and in the last part, a deconstructive reading of“Rosencrantz and Guildenstern are Dead”was made in the light of these concepts aforementioned.