Üriner inkontinans olgularında inkontinans tipi ile pelvik anatominin (pelvik organ prolapsusu, genital hiatus uzunluğu, perineal body uzunluğu) ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of incontinence type and pelvic anatomy (pelvic organ prolapse, genital hiatus LENGTH, perineal BODY LENGTH) in urinary incontinance facts
- Tez No: 763344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KIYAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: üriner inkontinans, genital hiatus(gh), perineal body(pb), POP, SUİ, urinary incontinence, genital hiatus(gh), perineal body(pb), POP, SUI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Üriner inkontinans şikayetiyle başvuran hastaların çoğu stres üriner inkontinans , urge üriner inkontinans ve bazı hasta gruplarında bu tiplerin birlikte eşlik ettiği mikst üriner inkontinans tanısı almaktadır. Bazı hasta gruplarının mevcut şikayetlerine eşlik eden pelvik taban ilişkili şikayetleri, pelvik anatomik değişiklikleri (pelvik organ prolapsusu gibi ) bulunmaktadır. Araştırmanın amacı üriner inkontinans(Üİ) olgularında pelvik anatomik değerlendirme (genital hiatus uzunluğu ölçümü, perineal body uzunluğu ölçümü ve POP-Q evreleme ile) sonrasında üriner inkontinans tipi ile pelvik anatomi arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Genital hiatus (gh) ve perineal body (pb) uzunluğu ölçümü klinik pratikte kullanımı hasta ve hekim açısından son derece kolay olan muayene yöntemleridir. Gh ve pb uzunluğu ölçümlerinin inkontinans tipiyle ilişkisinin değerlendirilmesi açısından literatüre ve klinik pratiğe katkı sağlanması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde prospektif vaka – kontrol çalışması olarak tasarlandı.Çalışmaya 2022 şubat -2022 mayıs tarihleri arasında jinekoloji polikliniğimize başvuran 18-80 yaş arası ,, bilgilendirilmiş gönüllü onam formunu imzalayarak çalışmaya katılmayı kabul etmiş hastalardan gebe olmayan kadınlar dahil edildi. Stres üriner inkontinans ve urge üriner inkontinans olan hastalar vaka grubuna , inkontinans tariflemeyen hastalar kontrol grubuna dahil edildi. Ek hastalığı olan, gebelik durumu bulunan,18 yaşından küçük 80 yaşından büyük olan hastalar hariç tutuldu. Tüm bu şartları sağlayarak çalışmaya dahil olan 51 urge üriner inkontinansı olan ,51 stres üriner inkontinansı olan ve 55 üriner inkontinansı olmayan kontrol grubu hastaya spekulum ve cetvel yardımıyla pelvik anatomik muayene yapıldı. POP-Q evreleme sistemine göre , genital hiatus uzunluğu ölçümü, perineal body uzunluğu ölçümü ,prolapsus durumu değerlendirildi. Poliklinik şartlarında boy (cm) ve kilo(kg) ölçümleri yapıldı ve kaydedildi. BMI, yaş, doğum sayısı ve doğum şekli kaydedildi. Bulgular: Stres üriner inkontinans ile urge inkontinansı olan hastalar kıyaslandığında yaş, BMI ve parite açısından anlamlı fark olmadığı gözlendi. (sırasıyla p:0,063, p:0,325, p:0,143 ) Ancak idrar kaçırmayan kontrol grubuyla kıyaslandıklarında inkontinans tipinden bağımsız hem stres inkontinans hem urge inkontinans için yaş ,parite ve BMİ değeri daha yüksek izlendi (0,05) Urge inkontinansı görülen hastalarımızda yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizine göre yaş, BMI ve parite urge inkontinansı riskini artırmaktadır. (p0,05) Sonuç: Çalışma sonuçlarımıza göre GH uzunluğu ve SUİ arasındaki anlamlı ilişki gösterilmiştir. GH uzunluğu ölçümünün poliklinik şartlarında rutin jinekolojik muayene esnasında kolayca yapılabilir olmasının, hasta konforunu olumsuz etkilememesinin SUİ teşhisinde, SUİ gelişim riski olan hastaları tanımamızda bize oldukça kolaylık sağlayabileceği, popüler bir değerlendirme aracı olarak muayenemize eklenebileceği düşünülmektedir. Bu konuda yapılacak daha geniş popülasyonlu çalışmalar daha net sonuçlara ulaşmamızı ve üriner inkontinansı daha iyi değerlendirip tanımamızı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Most of the patients presenting with the complaint of urinary incontinence are diagnosed with stress urinary incontinence, urge urinary incontinence, and mixed urinary incontinence accompanied by these types in some patient groups. Some patient groups have pelvic floor related complaints and pelvic anatomical changes (such as pelvic organ prolapse) accompanying their existing complaints. The aim of the study is to investigate the relationship between urinary incontinence type and pelvic anatomy after pelvic anatomical evaluation (with genital hiatus length measurement, perineal body length measurement and POP-Q staging) in urinary incontinence cases. GH and PB length measurement are examination methods that are extremely easy to use in clinical practice for both the patient and the physician. It is aimed to contribute to the literature and clinical practice in terms of evaluating the relationship between genital hiatus and perineal body measurements and incontinence type. Patients and methods: This study was designed as a prospective case-control study at the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic. Informed voluntary consent form was obtained between the ages of 18-80 who applied to our gynecology outpatient clinic between February 2022 and May 2022. Non-pregnant women were included among the patients who signed and agreed to participate in the study. Patients with stress urinary incontinence and urge urinary incontinence were included in the case group, and patients without incontinence were included in the control group. Patients with co-morbidities, pregnancy status, younger than 18 years of age, and older than 80 years were excluded. Pelvic anatomical examination was performed with the help of speculum and ruler in 51 urge urinary incontinence, 51 stress urinary incontinence and 55 non-urinary incontinence control group patients included in the study by meeting all these conditions. According to the POP-Q staging system, genital hiatus length measurement, perineal body length measurement, and prolapse status were evaluated. Height (cm) and weight (kg) measurements were made and recorded in outpatient clinic conditions. BMI, age, number of births and mode of delivery were recorded. Results: When patients with stress urinary incontinence and urge incontinence were compared, no significant difference was observed in terms of age, BMI and parity. (p:0.063, p:0.325, p:0.143, respectively) However, age, parity, and BMI values were higher for both stress incontinence and urge incontinence, regardless of the type of incontinence, when compared with the control group without urinary incontinence. (0.05) According to the multivariate logistic regression analysis performed in our patients with urge incontinence, age, BMI and parity increase the risk of urge incontinence. (p0.05) Conclusion: According to our study results, a significant relationship between GH length and SUI has been demonstrated. It is thought that the fact that GH length measurement can be easily done during routine gynecological examination in outpatient clinic conditions and does not adversely affect patient comfort can be added to our examination as a popular evaluation tool in the diagnosis of SUI, in identifying patients at risk of developing SUI. Larger population studies on this subject will enable us to reach clearer results, and to better evaluate and recognize urinary incontinence.