Boarderline kişilik bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu tanısı almış kadın hastaların, otobiyografik bellek işlevleri açısından incelenmesi
Investigation of female patients with borderline personality disorder and generalized anxiety disorder in terms of autobiographical memory functions
- Tez No: 763494
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Borderline personality, anxiety, generalized anxiety disorder, memory
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı sınır kişilik bozukluğuna sahip kadın hastaların otobiyografik bellek işlevleri değerlendirilmesi yaygın kaygı bozukluğu tanısı almış kadın hastalarla karşılaştırılmasıdır. Terimler hem bilişsel hem dinamik açıdan ele alınacaktır. Araştırmanın örneklemini 50 Yaygın Kaygı Bozukluğu ve 50 Borderline Kişilik Bozukluğuna sahip hastalar olmak üzere toplam 100 hasta gönüllülük esaslı oluşturacaktır. Halihazırda tanı almış hastaların olacağı, dolayısıyla kolayda örneklem yönteminin kullanılacağı çalışmada, karıştırıcı değişken problemini ortadan kaldırmak için, hastaların öncesinde nörolojik bir tanı almamış olmasına ve yaşları 18-50 yaş arasında sınırlandırılmış olmasına dikkat edilecektir. Araştırmada, Otobiyografik Bellek İşlevler Ölçeği (OBİÖ) ve Anksiyete Ölçeği (Beck) kullanılacaktır. Elde edilen bulgularla sonuçlar analiz edilerek. Tartışma kısmında yorumlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the autobiographical memory functions of women with borderline personality disorders and compare them to women who are diagnosed with generalized anxiety disorder. Terms will be discussed both cognitive and dynamic. The sample of the study will constitute a total of 100 patients with 50 generalized anxiety disorders and 50 borderline personality disorders. In the study where patients already have been diagnosed, so the sampling method is used, it will be noted that they have not received a neurological diagnosis before patients and that their age is limited to 18-50 years of age to eliminate the problem of the mixer variable. The study will use the Autobiographical Memory function Scale (OBIO) and Beck Anxiety Scale (Beck). The results will be analyzed and interpreted in the discussion section with the findings obtained.