Diriliş Ertuğrul dizisinin toplumsal cinsiyet bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of Diriliş Ertuğrul series in the context of gender
  1. Tez No: 763504
  2. Yazar: MERVECAN KAMACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, kadınlık ve erkeklik, ataerkillik, rol, statü, beklentiler, Gender, femininity and masculinity, patriarchy, role, status, expectations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Toplumsal cinsiyet kavramı, sosyal yapı içerisinde yer alan kadın ve erkeğin arasındaki farklılıkların kültürel ve toplumsal olarak inşasını ele almaktadır. Toplumlar kültür, norm ve değerlerle kendi davranış kalıplarını oluşturmaktadır. Oluşturulan bu davranış kalıpları bireylere öğretilmekte ve bireyler için sorumluluklar belirlemektedir. Bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde toplumsal cinsiyete ilişkin oluşturulan kavramlar hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Türk toplumunda kadın ve erkeğe ilişkin değişim ve dönüşüm süreçleri ele alınmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise Diriliş Ertuğrul dizisi örneklem alınıp seçilmiştir. Dizinin ilk iki sezonu toplumsal cinsiyet bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırma, dizi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Dizide cinsiyet eşitsizliğine dayalı eril söylem ve davranışlar ele alınmıştır. Dizi içerisinde yer alan sahnelerde kadın ve erkeğin toplumdaki yerine de vurgu yapılmıştır. İncelenen bu dizi üzerinden toplumsal cinsiyete ilişkin beklentiler, kadın ve erkeğe yüklenmiş rol ve sorumluklar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of gender deals with the cultural and social construction of the differences between men and women in the social structure. Societies create their own behavior patterns with culture, norms and values. These created behavior patterns are taught to individuals and determine responsibilities for individuals. This research consists of three parts. In the first part of the study, information was given about the concepts related to gender. In the second part, the changing and transforming processes of change regarding the place of women and men in Turkish society are discussed. In the third part of the research, Diriliş Ertuğrul series was taken as a sample and selected. Approximately the first two seasons of the series were evaluated in the context of gender. In the study, general information about the series was given. In the series, masculine discourse and behaviors based on gender inequality are discussed. In the scenes in the series, the place of men and women in society is also emphasized. Gender-related expectations, roles and responsibilities on women and men are discussed through this series.