Kişilerarası ilişkilerdeki manipülasyonun çocukluk çağı travmaları, kendilik nesnesi ihtiyaçları ve karanlık üçlü kişilik özellikleri bağlamında incelenmesi
Examination of manipulation in the interpersonal relationships within the context of childhood traumas, selfobject needs and dark triad personality traits
  1. Tez No: 763629
  2. Yazar: BURCU TEKİNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Karanlık Üçlü Kişilik Özellikleri, Kendilik Nesnesi İhtiyaçları, Manipülasyon, Childhood Trauma, Dark Triad Personality Traits, Manipulation, Selfobject Needs Inventory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada yetişkinlerin sosyal ilişkilerinde manipülasyona başvurma düzeylerinin çocukluk çağı travmaları, kendilik nesnesi ihtiyaçları ve karanlık üçlü kişilik özellikleri çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çocukluk çağı travmaları, kendilik nesnesi ihtiyaçları ve karanlık üçlü kişilik özelliklerinin birlikte manipülasyon üzerindeki yordayıcı etkisi incelenmiştir. Ayrıca kişilerin manipülasyona başvurma düzeyleri üzerinde yaş, eğitim durumu, gelir düzeyi, ebeveynlerden algılanan çocuk yetiştirme tutumu, anne-baba eğitim düzeyine göre farklılık olup olmadığı değerlendirilmiştir. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanın örneklemi, uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen 18-65 yaş aralığındaki 480 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada Sosyodemografik Bilgi Formu, İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Kendilik Nesnesi İhtiyaçları Envanteri, Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi, bağımsız gruplar t-testi, Pearson momentler çarpımı korelasyonu ve çoklu regresyon analizi ile incelenmiştir. Analizler neticesinde ulaşılan sonuçlar tablolar halinde sunulup değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre manipülasyon ile çocukluk çağı travmaları, karanlık üçlü kişilik özellikleri, idealizasyon/ikizlik ihtiyacından kaçınma ve aynalanma/idealizasyon/ikizlik ihtiyacına yaklaşma ihtiyaçları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu; karanlık üçlü kişilik özelliklerinden subklinik psikopati, makyavelizm ve subklinik narsisizm; çocukluk çağı travmaları; aynalanma/ idealizasyon/ikizliğe yaklaşma ve idealizasyon/ikizlikten kaçınma ihtiyaçlarının birlikte manipülasyon davranışının %47'sini yordadığı ve yetişkinlerin ikili ilişkilerinde manipülasyonu kullanma düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research it is aimed to investigate levels of resorting to manipulation of adults in their social relationships within the framework of childhood traumas, self object needs, and dark triad personality traits. In line with this objective, the predictor effect of childhood traumas, self object needs, and dark triad personality traits on manipulation are investigated together. Also, it is formed an estimate of whether there is a difference in people's levels of resorting to manipulation based on their ages, educational background, level of income, child-rearing attitude that is perceived from parents, and parents' level of education. The sample of this research in which the correlational survey model is used is 480 people whose ages are between 18-65 are determined with the proper sample method. The Emotional Manipulation Scale in relations, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33), Selfobject Needs Inventory, and Short Dark Triad (SD3) are used for this research. The data from the research is investigated with a one-way analysis of variance, independent samples t-test, Pearson product-moment correlation, and multiple regression analysis. The results of the analysis are introduced and interpreted with tables. Based on the results of the research, there is a positive relationship between manipulation and childhood traumas, dark triad personality traits, avoidance orientation from idealization/twinship, and approach orientation toward mirroring idealization/twinship; one of the traits of dark triad personality traits subclinical psychopathy, Machiavellism, and subclinical narcissism; childhood traumas; approach orientation toward mirroring, idealization/twinship and avoidance orientation from idealization/twinship all together predict 47% of the manipulation and it is detected that the level of using manipulation adults in their bilateral relationships differ based on sociodemographic attributes.