Ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik tutum ve akademik risk düzeylerinin incelenmesi (Aksaray ili örneği)
Investigation of middle school students' attitudes and academic risk levels towards the science course (Aksaray province example)
  1. Tez No: 763657
  2. Yazar: BURCU DÜĞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimlerine Yönelik Tutum, Akademik Risk, Ortaokul Öğrencileri, Attitudes Towards Science, Academic Risk, Middle School Students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, ortaokulda öğrenim gören öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik tutum ve akademik risk düzeylerinin ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli aracılığı ile araştırma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde 5., 6., 7. ve 8. sınıflarda eğitim gören 399 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler analiz edilirken SPSS 24 programından yararlanılmıştır. Cronbach Alfa değerlerine göre Akademik Risk Ölçeği ve Fene Yönelik Tutum Ölçeği yüksek derecede güvenilir bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre cinsiyet, anne ve baba eğitim durumu grupları arasında Akademik Risk Alma ve Fene Yönelik Tutum Ölçeği puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmemiştir. Sınıf düzeyine göre Akademik Risk Alma ve Fene Yönelik Tutum Ölçeği puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between middle school students' attitudes towards science course and academic risk levels. In this study, the research was conducted through the relational survey model, which is one of the quantitative research methods. The sample of the research consists of 399 students studying in the 5th, 6th, 7th and 8th grades in the 2021-2022 academic year. While analyzing the data, SPSS 24 program was used. According to Cronbach's Alpha values, Academic Risk Scale and Attitude towards Science Scale were found to be highly reliable. According to the results of the analysis, no statistically significant difference was found between the gender, parental education status groups in terms of Academic Risk Taking and Attitudes Towards Science Scale scores. A statistically significant difference was found in terms of Academic Risk Taking and Attitude Towards Science Scale scores according to grade.