The role of islamic microfinance on poverty alleviation in somalia
Somali'de yoksulluğun azaltılmasında İslami mikro finansın rolü
  1. Tez No: 763658
  2. Yazar: SALAHUDIN MOHAMED ABDULKADIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN HAZEL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: mikrofinans, İslami mikrofinans, yoksulluğun azaltılması, Murabaha, Mudaraba Muşaraka Qard-al hassan, Microfinance, Islamic microfinance, Poverty alleviation, Murabaha, Mudaraba Musharaka Qard-al Hassan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, islami mikrofinansın Somali'deki yoksulluğun azaltılmasındaki rolünü ele almaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, ülkede yoksulluğun azaltılmasına ve ekonomik olarak gelişmesine yardımcı olacak bir yol olarak İslami mikrofinansı teşvik etmektir. Bunun nedeni, tamamen Müslümanlardan oluşan Somali toplumu tarafından faiz uygulanan geleneksel mikrofinansların uygulanamamasıdır. Çalışmada, islami mikrofinansın Somali'deki yoksulluğun azaltılmasındaki rolü üzerine ulusal ve uluslararası ilgili kurumların kitap, makale ve yayınları, raporları gibi birçok yazılı belge ve elektronik kayıt araştırılmış ve değerlendirilmiştir. Araştırmanın en önemli bulgusu, büyük finans kurumlarının ve bankaların öncelikli amacının yoksullara hizmet etmek ve onların gelirlerini iyi yönde etkilemek olmasıdır. Kurumlar, yoksulların finansal olarak dışlanması konusunu kısmen ele almaktadır. İslam hukukuna uygun çok çeşitli finansal ürün ve hizmetleri müşterilerinin, özellikle de aşırı yoksulların yararına kullanmazlar ve finansal hizmet ve ürün ihtiyaçlarıyla yoksulları hedeflemeye sınırlı özen gösterilmektedir. Çalışma, hükümetin Salaam Finansal Hizmetler ve Kah mikrofinans kurumları (K-MFI) gibi İslami mikrofinans kurumlarına izin veren bir çerçeve oluşturmasını önermektedir. Buna ek olarak, hükümet yoksullar arasında finansal kalkınmayı teşvik etmek için yeni stratejiler getirerek ve finansal faaliyetlerini kırsal alanlara genişleterek yoksulluğun azaltılmasına daha fazla katkıda bulunmalıdır. BM ve diğer STK'lar gibi bağışçı kuruluşların yoksulların yaşam standartlarını iyileştirmek için gelirlerini Şeriat ve hükümet politikası faaliyetleriyle uyumlu hale getirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the role of Islamic microfinance on poverty alleviation in Somalia. Its goal was to build and promote Islamic microfinance and its principles as a way to help the country reduce poverty and thrive economically. This was due to the circumstance that traditional microfinance which charges interest, can't be applied by the Somali community, which is made up entirely of Muslims. In the study, many written documents and electronic records such as books, articles, and publications, reports of national and international relevant institutions was searched and evaluated on the role of Islamic microfinance on poverty alleviation in Somalia. The major finding of the study is that the major financial institutions and banks have the primary goal of serving to the poor people and having a good influence on their income. In fact, the institutions just partially address the issue insufficiently of financial rejection of the poor, They don't use the variety supply of Islamic law for the monetary goods and services for the advantage of their customers, especially the hard-core poor, and pay little attention to the financial needs of the poor. The study recommend government to create a framework for allowing for Islamic microfinance institutions, like Salaam Financial Services and Kah microfinance institutions (K-MFI), also the government should contribute more to poverty reduction by introducing new strategies to promote financial development among the poor and expanding their financial activities to rural areas. The Donor organizations such as the UN and other INGOs need to align generating of their income with Shari'a and government policy activities to improve the living standards of the poor.