Üst ekstremite selektif kontrol skalasının inmede geçerlik ve güvenirliğinin araştırılması
Reliability and validity of the selective control ofupper extremity scale in stroke
  1. Tez No: 763967
  2. Yazar: DİDEM BOZ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ESRA GİRAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: inme, selektif motor kontrol, üst ekstremite, selective motor control, stroke, upper extremity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı serebral palside üst ekstremite selektif motor kontrolünü değerlendirmek üzere geliştirilmiş olan Üst Ekstremite Selektif Kontrol Skalası (Selective Control of Upper Extremity Scale- SCUES)'nın inmede geçerlik ve güvenirliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: En az 6 aydır iskemik veya hemorajik inme sonucu hemipleji tanısıyla takip edilen, 18-75 yaş aralığında, üst ekstremite etkilenimi mevcut, koopere ve komut alabilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, Brunnstrom Motor İyileşme Evreleri ve Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflamaları (FAS) kaydedildi. SCUES değerlendirmesi video kayıt alınarak yapıldı. SCUES'in geçerliğinin ortaya konması için Fugl Meyer Üst Ekstremite Motor Değerlendirme Ölçeği (FMDÖ), Kutu Blok Testi, üst ekstremite spastisitesi Modifiye Ashworth Skalası (MAS) skorları, Brunnstrom Hemipleji İyileşme Evrelemesi ve İnme Etki Ölçeği (İEÖ) kullanıldı. Gözlemciler arası güvenirliğin ortaya konulması için iki ayrı değerlendirici FMDÖ ve SCUES'i aynı şartlarda birbirlerinden bağımsız ve kör olarak değerlendirdi. Gözlemci içi güvenirliğin değerlendirilmesi için birinci değerlendirici ilk muayeneden 15 gün sonra SCUES video kaydını ikinci kez puanladı. SCUES'in geçerliğinin değerlendirilmesinde Spearman korelasyon analizi; gözlemci içi ve gözlemciler arası güvenirliğin değerlendirmesinde sınıf içi korelasyon katsayısı hesaplanması, kappa ve weighted kappa analizleri kullanıldı. Bulgular: SCUES toplam skoru ile FMDÖ üst ekstremite, kutu blok testi ve İEÖ toplam skorları arasında geçerliği gösteren pozitif istatiksel anlamlı çok yüksek ve yüksek dereceli korelasyon saptandı (sırasıyla rho=0,944, p=0,01; rho=0,88, p=0,0001; rho=0,883, p=0,01). SCUES toplam skoru Brunnstrom üst ekstremite proksimal ve distal değerleri ile istatiksel anlamlı derecede ilişkili bulundu (sırasıyla r=0,84, p=0,01; rho=0,82, p=0,01). SCUES'in gözlemci-içi güvenirliği için ICC değeri 0,99 (%95 CI: 0,989-0,997, p=0,001) olup mükemmel güvenirlik gösterdi. SCUES'in tüm maddelerinin gözlemci-içi güvenilirliğinin ortaya konulması için hesaplanan kappa ve weighted Kappa değerleri 0.75'in üzerinde saptanmış olup mükemmel güvenilirlik gösterdi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre inmede SCUES, FMDÖ ile benzer derecede geçerlik ve güvenirliğe sahiptir. FMDÖ'ye kıyasla daha kısa sürede tamamlanabilen ve pratik bir değerlendirme aracı olması sebebiyle sonraki çalışmalarda ve klinik değerlendirmelerde inmede üst ekstremite selektif motor kontrolün değerlendirilmesinde SCUES'in kullanılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to investigate the validity and reliability of the Selective Control of Upper Extremity Scale (SCUES), which was developed to evaluate the selective motor control of the upper extremity in cerebral palsy, in stroke. Materials and Methods: Patients aged 18-75 years, who were followed up with the diagnosis of hemiplegia as a result of ischemic or hemorrhagic stroke for at least 6 months, had upper extremity involvement, were cooperative and able to take command were included in the study. Demographic data of the patients, Brunnstrom Motor Recovery Stages and Functional Ambulation Classifications (FAS) were recorded. SCUES evaluation was done by video recording. Fugl Meyer Upper Extremity Motor Assessment Scale (FMA-UE), Box Block Test, upper extremity spasticity Modified Ashworth Scale (MAS) scores, Brunnstrom Hemiplegia Recovery Stage and Stroke Impact Scale (SIS) were used to validate the SCUES. In order to demonstrate the interobserver reliability, two separate evaluators evaluated the FMA-UE and SCUES independently and blindly under the same conditions. To assess within-observer reliability, the first rater scored the SCUES video recording a second time 15 days after the first examination. Spearman correlation analysis in assessing the validity of SCUES; Calculation of intra-class correlation coefficient, kappa and weighted kappa analyzes were used in the evaluation of intra- and inter-observer reliability. Results: A positive statistically significant very high and high degree correlation was found between the SCUES total score and the FMA upper extremity, box block test and SIS total scores (rho=0.944, p=0.01, rho=0.88, p=0, respectively). 0001; rho=0.883, p=0.01). SCUES total score was found to be statistically significantly correlated with Brunnstrom upper extremity proximal and distal values (r=0.84, p=0.01, rho=0.82, p=0.01, respectively). The ICC value for the intraobserver reliability of SCUES was 0.99 (95% CI: 0.989-0.997, p=0.001), showing excellent reliability. Kappa and weighted Kappa values calculated to demonstrate the intra-observer reliability of all items of the SCUES were found to be above 0.75 and showed excellent reliability. Conclusion: According to the results of this study, SCUES has similar validity and reliability to FMA-UE in stroke. We recommend the use of SCUES in the evaluation of upper extremity selective motor control in stroke in future studies and clinical evaluations, as it is a practical assessment tool that can be completed in a shorter time compared to FMA-UE.