The effects of media convergence on journalism practices and news production process in İndonesian media
Endonezya medyasında yaşanan yakınsamanın gazetecilik pratiklerine ve haber üretim süreçlerine etkisi
- Tez No: 764005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR GÖLCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya Yakınsaması, Endonezya Medyası, Haber Prodüksiyonu, Gazetecilerin Çalışmaları, Dijital Dönüşüm, Yakınsak Gazetecilik, Media Convergence, Indonesian Media, News Production, Journalists' Work, Digital Transformation, Convergent Journalism
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Teknoloji ve dijitalleşme, gazetecilik alanı da dahil olmak üzere çeşitli yönlerde değişiklikler getirmektedir. Dijitalleştirme, her türlü medya, metin, ses, video, grafik ve animasyonu dijital forma dönüştürür. Tüm medya biçimlerinin birleştirilmesi, Yakınsama'nın birçok tanımından biri olarak bilinir. Ancak yakınsama çok boyutlu bir kavram olarak görülmektedir, çünkü teknoloji dışında tüketim kalıpları ve ekonomi gibi diğer unsurlar da yakınsama sürecini yönlendirmektedir. Medya yakınsama kavramı, medya platformlarını dijital biçimde birleştirerek çeşitli yönlerden değişimler üzerinde büyük etkisi olduğu için son yıllarda gazetecilik çalışmalarında çok fazla ilgi görmüştür; Medya kurumlarında, haber odalarında, haber içeriği üretim süreçlerinde ve gazetecilerin çalışmalarında meydana gelen değişiklikler. Bu çalışma, Endonezya'daki üç medya grubunda, yani Kompas Gramedia, CNBC Indonesia, ve MNC Media'sında bir dizi haber odasında 20 gazeteci ile yapılan görüşmelerle, medya yakınlaşmasının gazetecilerin çalışma ve haber üretim süreçleri üzerindeki etkisini nitel yöntemlerle Endonezya'daki medyada analiz etmektedir. Bu çalışma, medya yakınsama stratejisinin her haber odasında farklı şekilde yürütüldüğünü ortaya koymaktadır. Ancak genel olarak üç biçim vardır: Aynı grup altında çapraz platform işbirliği uygulamaları, medya kuruluşlarının platform web sitelerine genişletilmesi ve medyanın sosyal medyada genişletilmesi olmaktadır. Üretim açısından, medya yakınsaması, içeriğin daha geniş bir platformda dağıtılmasına da izin vermekte. Öte yandan, geleneksel medyadan farklı özellik ve karakterlere sahip dijital platformlar, örneğin algoritmaların ve SEO'nun (Arama Motoru Optimizasyonu) varlığı ile haberlerin üretilme şeklini de etkilemektedir. Bu nedenle, bu çalışma, haber odalarında dijital ve multimedya bölümlerinin ortaya çıkmasının yanı sıra, haber odalarında İçerik Oluşturucu ve SEO Yazarları olan pozisyonların da olduğunu ortaya koymaktadır. Bu değişimler gazetecilik çalışmalarını da etkilemiştir. Hız yönelimi ve SEO veya Arama Motoru Optimizasyonu, bazı gazetecilerin yalnızca arama motorlarında veya sosyal medyada popüler olan anahtar kelimelere dayalı haber içeriği oluşturmasına nedeni olmaktadır. Bu uygulama, sayfa görüntülemelerini ve tıklamaları artırmak için yapılmıştır. Ek olarak, yakınsama aynı zamanda Multimedya Gazetecileri, Mobil Gazeteciler ve Video Gazetecileri olan çok becerili (Multiskilling) ve çok görevli (Multitasking) gazetecilerin yaygın uygulamasını da etkilemektedir. Sonuçta bu, gazetecilerin iş yükünü ve üretilen haberlerin kalitesini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Technology and digitization bring changes to various aspects, including in the field of journalism. Digitization facilitates all forms of media, text, audio, video, graphics and animation into digital form. The unification of all forms of media is known as one of the many definitions of Convergence. However, Convergence is seen as a multidimensional concept because other aspects such as consumption patterns and the economy are also driving the convergence process apart from technology. The concept of media convergence has received much attention in journalism studies in recent decades because it has significantly impacted changes in various aspects by merging media platforms in digital form; changes in media institutions, newsrooms, news content production processes, and the work of journalists. This study analyzes the effect of media convergence on aspects of journalists' work and news production processes in the media in Indonesia using qualitative methods, with interviews conducted with 20 journalists in several newsrooms in three media groups in Indonesia, namely Kompas Gramedia, CNBC Indonesia, and MNC Media. This study finds that the media convergence strategy is carried out differently in each newsroom. In general, there are three forms: Cross-platform collaboration under the same group, expanding media outlets into platform websites, and expanding media on social media. On the production aspect, media convergence also allows content to be distributed on a broader platform. On the other hand, digital platforms with different features and characters from traditional media also affect how news is produced, for example, with the existence of algorithms and SEO (Search Engine Optimization). Thus, this study finds that apart from the emergence of digital and multimedia desks in newsrooms, there are also positions of Content Creator and SEO Writers in newsrooms. In turn, these changes also affect journalistic work. For example, speed orientation and SEO or Search Engine Optimization causes some journalists only to create news content based on keywords that are popular on search engines or social media. This practice is exercised to increase page views and clicks. In addition, Convergence also affects the widespread practice of multiskilling and multitasking journalists such as Multimedia Journalists, Mobile Journalists and Video Journalists. Consequently, this impacts the workload of journalists and the quality of the news produced.